Sverigedemokraternas partiledare Mikael Jansson vingklipptes vid helgens riksårsmöte.
© Daniel Olsson/Expo

Partiledaren ”vingklippt”

Publicerad 2004-05-12

Mikael Jansson och bunkerfraktionen förlorade i helgen makten över partistyrelsen. Samtidigt försvann hela västfalangen från styrelsen. Direkt efter att partistyrelsen valts visade sig de nya fraktionernas möjlighet att kontrollera partistyrelsen. Jan Milld blev partisekreterare med en rösts majoritet. 8 röster för Milld och 7 för David Lång.Inför Sverigedemokraternas riksårsmöte, 8-9 maj, hade fraktionen som betecknas som förnyare bestämt sig för att minimera bunkerfraktionens inflytande i partistyrelsen.

Planer fanns på att avsätta partiledaren Mikael Jansson, men då ingen bra motkandidat fanns så bestämde man sig för att ”vingklippa” honom. Resultatet efter helgens möte är att Mikael Jansson och hans närmaste bundsförvanter i Johan Rinderheim, Arnold Boström och Torbjörn Kastell fick se sig besegrade av skåningarna. På Sverigedemokraternas krismöte i december förra året sa Richard Jomshof, chefredaktör för SD-Kuriren att han tappat allt förtroende för Mikael Jansson.

”Jag kan ju nämna också att mitt förtroende för Jansson har totalt fallerat under det senaste året här. […] Det känns jättetråkigt att behöva säga det men jag sa att när vi åkte upp här att jag ska vara helt ärlig. Det känns verkligen inne i mig att det är jättetråkigt men jag har inget förtroende för honom längre.”

Richard Jomshof hade också en plan på hur det skulle förbättras.

”Styrelsen måste åtgärdas, antingen vingklipper man eller vingklipper Jansson genom att man byter ut, slänger ut ett par stycken från styrelsen och blir av med viktiga personer i styrelsen, fast vi har full kontroll över styrelsen då vingklipper du honom eller så avsätter du honom”

Fraktionen av förnyare valde att vingklippa partiledaren. Det enda som inte direkt gick förnyarnas väg var att Jonas Åkerlund förlorade kampen om posten som andre vice ordförande. Johan Rinderheim vann den kampen med röstsiffrorna 60-57.

Västfalangen som tidigare letts av fullmäktigeledamöterna Jimmy Windeskog och Gorm Lind samt göteborgaren Rolf Weine Berg försvann helt från partistyrelsen. Lind och Berg ställde inte upp till omval. Därmed är ett orosmoln för både förnyare och traditionalister borta. Västfalangen har ingen helt kunnat lita på då de ändrat sig när det kommit till beslut.

När partistyrelsen utsetts så höll de konstituerande möte och det var direkt upplagt för kamp fraktionerna emellan. Partisekreterare skulle utses. Föreslagna var Jan Milld som är redaktör för Blå Gula Frågor och David Lång som tillhör bunkerfraktionen. Milld står på förnyarnas sida.
Röstsiffrorna blev 8-7.

Något Verkställande Utskott (VU) har partiet inte kunnat välja ännu utan det kommer att väljas 3 juli.

Förutom ny styrelse så antogs två politiska dokument som berör den ekonomiska politiken och europapolitiken.
Richard Slätt

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA