Politiker svängde om burkaförbud

Publicerad 2004-03-27
Kommunstyrelsen i Svedala avvisar Sverigedemokraternas motion om förbud av bärandet av burka och nikab i skolan. Uppmärksamheten kring utbildningsutskottets besked om att man enat ställde sig bakom Sverigedemokraternas motion i januari blev väldigt stor.

Nu har kommunstyrelsen tagit ställning i frågan och föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen. Anledningen är att det inte finns några kvinnor i kommunen som använder heltäckande klädedräkt.

Kommunalrådet Björn Jönsson för socialdemokraterna erkänner att man delvis svängt på grund av opinionen.

- Visst har beslutet delvis formats av den debatt som förts, det vore konstigt annars. Nu har vi vägt motionen på ett annat sätt, säger han till Sydsvenskan.

Skolverket tog ställning i frågan under 2003 och kom fram till att det inte ska finnas några generella förbud gentemot exempelvis burka eller nikab. Skolverket ansåg att det var en fråga som varje enskild rektor skulle ta ställning till och det håller Gunilla Nordgren för moderaterna i Svedala med om.

- Det står inte i vår makt att ta beslut om den här frågan, säger hon till Sydsvenskan.
Expo

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.