Politiker svängde om burkaförbud

Publicerad 2004-03-27
Kommunstyrelsen i Svedala avvisar Sverigedemokraternas motion om förbud av bärandet av burka och nikab i skolan. Uppmärksamheten kring utbildningsutskottets besked om att man enat ställde sig bakom Sverigedemokraternas motion i januari blev väldigt stor.

Nu har kommunstyrelsen tagit ställning i frågan och föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen. Anledningen är att det inte finns några kvinnor i kommunen som använder heltäckande klädedräkt.

Kommunalrådet Björn Jönsson för socialdemokraterna erkänner att man delvis svängt på grund av opinionen.

- Visst har beslutet delvis formats av den debatt som förts, det vore konstigt annars. Nu har vi vägt motionen på ett annat sätt, säger han till Sydsvenskan.

Skolverket tog ställning i frågan under 2003 och kom fram till att det inte ska finnas några generella förbud gentemot exempelvis burka eller nikab. Skolverket ansåg att det var en fråga som varje enskild rektor skulle ta ställning till och det håller Gunilla Nordgren för moderaterna i Svedala med om.

- Det står inte i vår makt att ta beslut om den här frågan, säger hon till Sydsvenskan.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA