Politiker svängde om burkaförbud

Publicerad 2004-03-27
Kommunstyrelsen i Svedala avvisar Sverigedemokraternas motion om förbud av bärandet av burka och nikab i skolan. Uppmärksamheten kring utbildningsutskottets besked om att man enat ställde sig bakom Sverigedemokraternas motion i januari blev väldigt stor.

Nu har kommunstyrelsen tagit ställning i frågan och föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen. Anledningen är att det inte finns några kvinnor i kommunen som använder heltäckande klädedräkt.

Kommunalrådet Björn Jönsson för socialdemokraterna erkänner att man delvis svängt på grund av opinionen.

- Visst har beslutet delvis formats av den debatt som förts, det vore konstigt annars. Nu har vi vägt motionen på ett annat sätt, säger han till Sydsvenskan.

Skolverket tog ställning i frågan under 2003 och kom fram till att det inte ska finnas några generella förbud gentemot exempelvis burka eller nikab. Skolverket ansåg att det var en fråga som varje enskild rektor skulle ta ställning till och det håller Gunilla Nordgren för moderaterna i Svedala med om.

- Det står inte i vår makt att ta beslut om den här frågan, säger hon till Sydsvenskan.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA