Samhällstjänst efter attack med golfklubbor

Publicerad 2004-12-20

Den 16-åring som i augusti attackerade en grupp vänsteraktivister på affischeringsrunda i göteborgsförorten Torslanda dömdes idag för grov misshandel till vård inom socialtjänsten och samhällstjänst. Vid misshandeln slogs bland annat en vänsteraktivist med flera slag med en golfklubba i huvudet. 16-åringens kamrat frias av Göteborgs tingsrätt i brist på bevis.

Det var natten till den 12 augusti som en grupp vänsteraktivister begav sig ut till Torslanda för att klistra upp affischer. På ett torg träffar vänsteraktivisterna på en grupp nazister ur den lokala skinnskallegruppen. Med golfklubbor i händerna ska två av nazisterna enligt åklagaren sprungit efter två av vänsteraktivisterna. När de hanns ifatt ska de ha fått ett stort antal klubbslag mot huvudet och kroppen. Misshandeln fortsatte till dess klubborna gick av. När en av vänsteraktivisterna ramlade fortsatte misshandeln med sparkar och slag till dess han föll i medvetslöshet.
En 17-åring åtalades för olaga hot, men fris nu från ansvar.

Ytterligare en person är misstänkt för att ha misshandlat vänsteraktivisterna. Han är bosatt i utlandet och har åtal att vänta vid hemkomsten till Sverige.

Den dömda 16-åringen och hans 17-årige kamrat tillhör ett löst sammansatt nätverk av högerextremister med bland annat före detta medlemmar i Nationaldemokraternas ungdomsförbund, NDU. Båda är tidigare medlemmar i NDU.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA