Samhällstjänst efter attack med golfklubbor

Publicerad 2004-12-20

Den 16-åring som i augusti attackerade en grupp vänsteraktivister på affischeringsrunda i göteborgsförorten Torslanda dömdes idag för grov misshandel till vård inom socialtjänsten och samhällstjänst. Vid misshandeln slogs bland annat en vänsteraktivist med flera slag med en golfklubba i huvudet. 16-åringens kamrat frias av Göteborgs tingsrätt i brist på bevis.

Det var natten till den 12 augusti som en grupp vänsteraktivister begav sig ut till Torslanda för att klistra upp affischer. På ett torg träffar vänsteraktivisterna på en grupp nazister ur den lokala skinnskallegruppen. Med golfklubbor i händerna ska två av nazisterna enligt åklagaren sprungit efter två av vänsteraktivisterna. När de hanns ifatt ska de ha fått ett stort antal klubbslag mot huvudet och kroppen. Misshandeln fortsatte till dess klubborna gick av. När en av vänsteraktivisterna ramlade fortsatte misshandeln med sparkar och slag till dess han föll i medvetslöshet.
En 17-åring åtalades för olaga hot, men fris nu från ansvar.

Ytterligare en person är misstänkt för att ha misshandlat vänsteraktivisterna. Han är bosatt i utlandet och har åtal att vänta vid hemkomsten till Sverige.

Den dömda 16-åringen och hans 17-årige kamrat tillhör ett löst sammansatt nätverk av högerextremister med bland annat före detta medlemmar i Nationaldemokraternas ungdomsförbund, NDU. Båda är tidigare medlemmar i NDU.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA