Samhällstjänst efter attack med golfklubbor

Publicerad 2004-12-20

Den 16-åring som i augusti attackerade en grupp vänsteraktivister på affischeringsrunda i göteborgsförorten Torslanda dömdes idag för grov misshandel till vård inom socialtjänsten och samhällstjänst. Vid misshandeln slogs bland annat en vänsteraktivist med flera slag med en golfklubba i huvudet. 16-åringens kamrat frias av Göteborgs tingsrätt i brist på bevis.

Det var natten till den 12 augusti som en grupp vänsteraktivister begav sig ut till Torslanda för att klistra upp affischer. På ett torg träffar vänsteraktivisterna på en grupp nazister ur den lokala skinnskallegruppen. Med golfklubbor i händerna ska två av nazisterna enligt åklagaren sprungit efter två av vänsteraktivisterna. När de hanns ifatt ska de ha fått ett stort antal klubbslag mot huvudet och kroppen. Misshandeln fortsatte till dess klubborna gick av. När en av vänsteraktivisterna ramlade fortsatte misshandeln med sparkar och slag till dess han föll i medvetslöshet.
En 17-åring åtalades för olaga hot, men fris nu från ansvar.

Ytterligare en person är misstänkt för att ha misshandlat vänsteraktivisterna. Han är bosatt i utlandet och har åtal att vänta vid hemkomsten till Sverige.

Den dömda 16-åringen och hans 17-årige kamrat tillhör ett löst sammansatt nätverk av högerextremister med bland annat före detta medlemmar i Nationaldemokraternas ungdomsförbund, NDU. Båda är tidigare medlemmar i NDU.
Daniel Olsson

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.