SRS föreslås ingå i regering

Publicerad 2004-01-06
Efter valet strax innan årsskiftet stod det klart att det Radikala partiet växt sig tre gånger större och ensamma vann 27,5 procent av rösterna i parlamentsvalet i Serbien.

Inför valet så hoppades Vojislav Kostunica, Jugoslaviens tidigare president och numera ledare för det konservativa och svagt nationalistiska Serbiens Demokratiska Parti, på en stabil regering.

När det stod klart att SRS fick närmare 28 procent av rösterna så verkade det vara en klen tröst för de starka nationalistiska anhängarna. De partier som har reform och demokrati på dagordningen skulle ensamma kunna bilda regering. Kostunica menar nu att SRS i egenskap av sin storlek måste få någon sorts roll i regeringen. Kostunica menar att det annars skulle bli ”kaos och tumult”.

Det Radikala partiet har dock avvisat inviten och pratar en dryg vecka efter valet om nyval.
Expo

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.