Straffad sverigedemokrat ny lokalordförande

Publicerad 2004-01-22

Än en gång har Sverigedemokraterna valt en tidigare dömd
person till ledande poster inom partiet. Den nye ordföranden för
lokalavdelningen i Gävle heter Roger Hedlund och är mångårig medlem i
partiet. Fyra dagar innan han valdes dömdes han för misshandel.

Det var i lördags som SD Gävle hade sitt årsmöte. Den tidigare ordföranden Marcus Frisk klev av ordförandeposten och lämnade över till Roger Hedlund. Bara fyra dagar tidigare hade Hedlund fått sintingsrättsdom fastställd i hovrätten. Domen gäller en händelse som ägde rum på nyårsnatten 2000-2001 då han sprutade tårgas i ansiktet på tre personer.

- Jag ser det som en politisk dom. Jag råkade vara vid fel tillfälle vid fel tidpunkt. Därför överklagade jag domen, säger Roger Hedlund till Arbetarbladet. Hedlund är sedan tidigare dömd för stöld och häleri.

Hedlund hävdar själv att misshandeln skedde i självförsvar.

Hedlund är inte den förste ordföranden i SD Gävle med kriminellt förflutet, vilket Expo skrivit om tidigare. Den tidigare ordföranden Marcus Frisk, som under årsmötet valdes till vice ordförande, dömdes för misshandel 2001. I den tidigare styrelsen fanns dessutom Kent Karlsson som är straffad för hot mot tjänsteman.

I valet 1994 var tre av lokalavdelningens kandidater dömda för brott, varav två vid flera tillfällen. Sammanlagt är de tre kandidaterna dömda för 37 brott.
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA