Straffad sverigedemokrat ny lokalordförande

Publicerad 2004-01-22

Än en gång har Sverigedemokraterna valt en tidigare dömd
person till ledande poster inom partiet. Den nye ordföranden för
lokalavdelningen i Gävle heter Roger Hedlund och är mångårig medlem i
partiet. Fyra dagar innan han valdes dömdes han för misshandel.

Det var i lördags som SD Gävle hade sitt årsmöte. Den tidigare ordföranden Marcus Frisk klev av ordförandeposten och lämnade över till Roger Hedlund. Bara fyra dagar tidigare hade Hedlund fått sintingsrättsdom fastställd i hovrätten. Domen gäller en händelse som ägde rum på nyårsnatten 2000-2001 då han sprutade tårgas i ansiktet på tre personer.

- Jag ser det som en politisk dom. Jag råkade vara vid fel tillfälle vid fel tidpunkt. Därför överklagade jag domen, säger Roger Hedlund till Arbetarbladet. Hedlund är sedan tidigare dömd för stöld och häleri.

Hedlund hävdar själv att misshandeln skedde i självförsvar.

Hedlund är inte den förste ordföranden i SD Gävle med kriminellt förflutet, vilket Expo skrivit om tidigare. Den tidigare ordföranden Marcus Frisk, som under årsmötet valdes till vice ordförande, dömdes för misshandel 2001. I den tidigare styrelsen fanns dessutom Kent Karlsson som är straffad för hot mot tjänsteman.

I valet 1994 var tre av lokalavdelningens kandidater dömda för brott, varav två vid flera tillfällen. Sammanlagt är de tre kandidaterna dömda för 37 brott.
Daniel Poohl

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA