Sverigedemokrat kan sparkas ur fackstyrelse

Publicerad 2004-05-28

Medlemmarna på Höganäs Bjuf AB valde vid onsdagens extrainkallade årsmöte på nytt in sverigedemokraten och fremstegspartisten Allan Jönsson i fackklubbens styrelse. Nu går avdelningsstyrelsen för Industrifacket i nordvästra Skåne till förbundet och kräver att de kastar ut den kontroversiella klubbstyrelseledamoten.

Det var tidigare i år som Industrifackets medlemmar vid företaget Höganäs Bjuf AB i Bjuv valde in Allan Jönsson som ledamot av klubbens styrelse. Avdelningen menade att allt inte gått rätt till i valet och krävde omval. Vid onsdagens omval bibehöll Allan Jönsson sin post, men han förlorade omröstningen till klubbordförande. En röst saknades, skriver Helsingborgs dagblad.

Men avdelningen går nu vidare till Industrifackets förbundsstyrelse för att få bort Allan Jönsson.
– Vi ska skriva till förbundet och begära att Allan Jönsson entledigas från sitt styrelseuppdrag, säger ombudsman Bengt Larsen till Helsingborgs dagblad.
– Allan Jönsson är aktiv för både Sverigedemokraterna och framstegspartiet. Och främst Sverigedemokraterna betecknar Industrifacket som rasistiskt med ledning av deras ideologi och partiprogram. Denna uppfattning strider mot Industrifackets stadgar, fortsätter Bengt Larsen.
Daniel Olsson

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.