Terroristlagstiftingen tillämpas mot nazister

Publicerad 2004-11-19

Ytterligare två personer ur nazistcellen i Västerås har anhållits, häktningsförhandlingar hålls idag i Sala tingsrätt. Brottsgraden har även skärpts mot de två tidigare häktade.

Två män ur nazistcellen i Västerås har sedan två månader suttit häktade för skadegörelse och förberedelse till allmänfarlig skadegörelse. Nu har även en 19-årig kvinna och en 23-årig man anhållits och häktades sent på fredagseftermiddagen. Gärningsbeskrivningen har hemligstämplats.

Brottsrubriceringen för de två män som redan sitter häktade har även ändrats.

- Vi har skärpt brottsrubriceringen till brott mot terroristlagen, säger Ulf Palm, informationsansvarig vid polisen i Västmanland, till Expo.

Orsaken till skärpningen har inte att göra med att några nya brott kommit fram i förundersökningen, utan istället handlar det om en omvärdering av det material polisen har fått fram genom husrannsakningar och förhör. Den nya rubriceringen kan leda till att de inblandade får livstids fängelse.

”Revolution i välfärdsstaten”
Nazistcellen ska ha överlagt att genom sprängningar eller på annat sätt orsaka förstörelse.
Anläggningar som förser medborgarna med vatten, ljus eller el-kraft var tänkta mål. Härvan rullades upp i samband med att fler personer greps misstänkta för att ha krossat ett stort antal fönster på en skola i Västerås.

- De har planerat att skapa kaos i samhället och förstöra samhällsfunktioner, säger Ulf Palm.

Gruppen ska ha utarbetat en handlingsplan, som de själva kallat ”Revolution i välfärdsstaten”, där de planerade attentaten beskrivs. Listor över tänkbara angreppsmål har liksom fotografier av dessa har sammanställts. Spängkapsel, bultsax och rånarluvor har beslagtagits av polisen.

Internationell åklagare och SÄPO inkopplade
Att åklagare Thomas Häggström från Internationella åklagarkammaren i Uppsala kopplats in i ärendet ska inte tolkas som att det rör sig om några internationella kontakter från cellens sida.

- Han är inkopplad för att han är van med stora och komplicerade utredningar av det här slaget. Vi har även hjälp av SÄPO i Uppsala i utredningsarbetet, säger Ulf Palm.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA