Ungdomar attackerade moské

Publicerad 2004-02-05

Två unga nazister i 16-årsåldern stod på onsdagen inför rätta i Oskarshamns tingsrätt för att de gett sig på besökare till moskébyggnaden i Hultsfred. De två 16-åringarna åtalades för olaga hot och skadegörelse, då de också misstänktes ha krossat en ruta på moskén. Det skriver Barometern.

Det var i augusti förra året som de två ungdomarna, enligt vittnesuppgifter, beskyllde moskébesökarna för att vara olagliga invandrare.
- De hotade att döda min vän och att bränna vår moské, sa en av vittnena enligt Barometern.
Samtidigt uppges ungdomarna ha sagt att de var nazister och att deras gud var Hitler.

Ungdomarna nekade till att ha hotat att döda besökarna eller bränna ner moskén, däremot uppgav de att de hade kastat ur sig en hel del högljudda tillmälen. De båda uppger också att de vid tillfället var nazistiskt orienterade, vilket de idag uppger att de inte är.
- De var invandrare, och jag tycker inte att de ska ha moskéer, motiverade en av ungdomarna tillgreppet enligt Barometern.

Tingsrätten dömde ungdomarna för olaga hot till vård inom socialtjänsten och böter. De frias dock för åtalet om skadegörelse.
Daniel Olsson

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.