Ungdomar attackerade moské

Publicerad 2004-02-05

Två unga nazister i 16-årsåldern stod på onsdagen inför rätta i Oskarshamns tingsrätt för att de gett sig på besökare till moskébyggnaden i Hultsfred. De två 16-åringarna åtalades för olaga hot och skadegörelse, då de också misstänktes ha krossat en ruta på moskén. Det skriver Barometern.

Det var i augusti förra året som de två ungdomarna, enligt vittnesuppgifter, beskyllde moskébesökarna för att vara olagliga invandrare.
- De hotade att döda min vän och att bränna vår moské, sa en av vittnena enligt Barometern.
Samtidigt uppges ungdomarna ha sagt att de var nazister och att deras gud var Hitler.

Ungdomarna nekade till att ha hotat att döda besökarna eller bränna ner moskén, däremot uppgav de att de hade kastat ur sig en hel del högljudda tillmälen. De båda uppger också att de vid tillfället var nazistiskt orienterade, vilket de idag uppger att de inte är.
- De var invandrare, och jag tycker inte att de ska ha moskéer, motiverade en av ungdomarna tillgreppet enligt Barometern.

Tingsrätten dömde ungdomarna för olaga hot till vård inom socialtjänsten och böter. De frias dock för åtalet om skadegörelse.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA