Ungdomar attackerade moské

Publicerad 2004-02-05

Två unga nazister i 16-årsåldern stod på onsdagen inför rätta i Oskarshamns tingsrätt för att de gett sig på besökare till moskébyggnaden i Hultsfred. De två 16-åringarna åtalades för olaga hot och skadegörelse, då de också misstänktes ha krossat en ruta på moskén. Det skriver Barometern.

Det var i augusti förra året som de två ungdomarna, enligt vittnesuppgifter, beskyllde moskébesökarna för att vara olagliga invandrare.
- De hotade att döda min vän och att bränna vår moské, sa en av vittnena enligt Barometern.
Samtidigt uppges ungdomarna ha sagt att de var nazister och att deras gud var Hitler.

Ungdomarna nekade till att ha hotat att döda besökarna eller bränna ner moskén, däremot uppgav de att de hade kastat ur sig en hel del högljudda tillmälen. De båda uppger också att de vid tillfället var nazistiskt orienterade, vilket de idag uppger att de inte är.
- De var invandrare, och jag tycker inte att de ska ha moskéer, motiverade en av ungdomarna tillgreppet enligt Barometern.

Tingsrätten dömde ungdomarna för olaga hot till vård inom socialtjänsten och böter. De frias dock för åtalet om skadegörelse.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA