Värnpliktig hemskickad efter nazistpropaganda

Publicerad 2004-05-13

En värnpliktig vid Göta ingenjörregemente, Ing 2, i Eksjö har fått avbryta sin utbildning sedan man funnit nazistisk propaganda i hans logementskåp.
Nu anmäls han av kompaniledningen för hets mot folkgrupp.


- Mannen avskildes direkt från sin utbildning och är åtalsanmäld, säger löjtnant Kenneth Rundén, rättsbefäl vid Göta ingenjörregemente.

Det var efter tips från andra värnpliktiga på det kompani där mannen gjorde sin utbildning som kompanichefen i början av februari tog beslut om skåpsvisitation.
I mannens skåp påträffades, förutom CD-skivor med Vit makt-musik och videofilmer med nazistiskt innehåll, också ett uppklistrat klistermärke från den öppet nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front. Ett klistermärke av samma typ hittades några dagar tidigare uppklistrat i korridoren utanför logementet.

I förhör säger den värnpliktige att han spelat Vit makt-musik på kompaniet de senaste två månaderna utan att någon bett honom stänga av. Han uppger också att han tittat på filmerna tillsammans med andra värnpliktiga på kompaniet. Några av CD-skivorna hittades också i en bokhylla i de gemensamma utrymmena på logementet.
Den värnpliktige säger också i förhör att det klistermärke som satt uppklistrat i hans skåp fanns där när han tog över det. Han förnekar samtidigt att han klistrat upp några klistermärken i lokalerna.

Försvarsmaktens Militära underättelse- och säkerhetstjänst, Must, kontaktades omedelbart och den värnpliktige sattes på tjänst i hemmet i väntan på utredning. En vecka senare kom beskedet från Pliktverket att den värnpliktige skulle skickas hem.

- Vi ser allvarligt på den här typen av propaganda. Vi har endast att se utifrån lämplighet utifrån säkerhetssynpunkt, och vi rekommenderade då att han inte skulle fullfölja sin utbildning, berättar Lennart Lissheim, funktionsansvarig för säkerhetsprövningen inom Försvarsmakten.
Enligt honom är det första gången något liknande hänt under hans tid inom säkerhetsprövningen.

Enligt löjtnant Kenneth Rundén innebär beslutet från Pliktverket att den värnpliktige i framtiden inte kommer att användas inom den militära organisationen över huvudtaget. Den värnpliktige blir också av med sin utryckningspremie, då han själv bär skuld till att utbildningen avbröts.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA