Åke Green frias

Publicerad 2005-11-29

Hösta domstolen friade idag Åke Green för anklagelserna om hets mot folkgrupp. Därmed fastställer högsta domstolen hovrättens tidigare dom.

Åke Green åtalades för hets mot folkgrupp efter en predikan i Borgholm juli 2003. I predikan jämförde bland annat Åke Green homosexualitet med en cancersvulst. Tingrätten i Kalmar dömde honom till två månaders fängelse.

Högsta domstolen skriver i sin dom att Åke Greens uttalande ”inte är sådant att det kan anses uppmuntra till att rättfärdiga hat mot homosexuella”.

Domstolen tar i sitt beslut hänsyn till Europakonventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Hösta domstolen finner att Europadomstolen ”sannolikt” skulle finna en fällande dom som en ”kränkning av Europakonventionen”.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA