Åke Green frias

Publicerad 2005-11-29

Hösta domstolen friade idag Åke Green för anklagelserna om hets mot folkgrupp. Därmed fastställer högsta domstolen hovrättens tidigare dom.

Åke Green åtalades för hets mot folkgrupp efter en predikan i Borgholm juli 2003. I predikan jämförde bland annat Åke Green homosexualitet med en cancersvulst. Tingrätten i Kalmar dömde honom till två månaders fängelse.

Högsta domstolen skriver i sin dom att Åke Greens uttalande ”inte är sådant att det kan anses uppmuntra till att rättfärdiga hat mot homosexuella”.

Domstolen tar i sitt beslut hänsyn till Europakonventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Hösta domstolen finner att Europadomstolen ”sannolikt” skulle finna en fällande dom som en ”kränkning av Europakonventionen”.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.