Åke Green frias

Publicerad 2005-11-29

Hösta domstolen friade idag Åke Green för anklagelserna om hets mot folkgrupp. Därmed fastställer högsta domstolen hovrättens tidigare dom.

Åke Green åtalades för hets mot folkgrupp efter en predikan i Borgholm juli 2003. I predikan jämförde bland annat Åke Green homosexualitet med en cancersvulst. Tingrätten i Kalmar dömde honom till två månaders fängelse.

Högsta domstolen skriver i sin dom att Åke Greens uttalande ”inte är sådant att det kan anses uppmuntra till att rättfärdiga hat mot homosexuella”.

Domstolen tar i sitt beslut hänsyn till Europakonventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Hösta domstolen finner att Europadomstolen ”sannolikt” skulle finna en fällande dom som en ”kränkning av Europakonventionen”.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA