Åke Green till Högsta domstolen

Publicerad 2005-05-09
Högsta domstolen (HD) tar som väntat upp den friande hovrättsdomen mot pingstkyrkopastor Åke Green i Borgholm. Riksåklagaren har begärt en prövning i Högsta domstolen för att ge övriga domstolar en vägledning hur den nya hetslagstiftningen gällande homosexuella ska tolkas.

Åke Green dömdes ursprungligen i Kalmar tingsrätt till en månads fängelse för hets mot folkgrupp för en predikan om homosexualitet som han höll i sin församlings kyrka sommaren 2003. Åke Green själv hänvisar till att han tolkar bibeln. Domen överklagades till hovrätten, där Åke Green friades från ansvar i januari i år.

- Hade inte HD prövat detta så skulle vi ha fått en alldeles för stor osäkerhet kring frågan om yttrandefrihetens och religionsfrihetens gränser i förhållande till hets mot folkgrupp-bestämmelsen om homosexuella, säger överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö som ansvarar för hatbrott i den nya åklagarorganisationen till TT.

Nyligen dömdes en man i Stenungsunds tingsrätt för hets mot folkgrupp för homosexuella. Den domen har ännu inte överklagats.
Daniel Olsson

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.