Åke Green till Högsta domstolen

Publicerad 2005-05-09
Högsta domstolen (HD) tar som väntat upp den friande hovrättsdomen mot pingstkyrkopastor Åke Green i Borgholm. Riksåklagaren har begärt en prövning i Högsta domstolen för att ge övriga domstolar en vägledning hur den nya hetslagstiftningen gällande homosexuella ska tolkas.

Åke Green dömdes ursprungligen i Kalmar tingsrätt till en månads fängelse för hets mot folkgrupp för en predikan om homosexualitet som han höll i sin församlings kyrka sommaren 2003. Åke Green själv hänvisar till att han tolkar bibeln. Domen överklagades till hovrätten, där Åke Green friades från ansvar i januari i år.

- Hade inte HD prövat detta så skulle vi ha fått en alldeles för stor osäkerhet kring frågan om yttrandefrihetens och religionsfrihetens gränser i förhållande till hets mot folkgrupp-bestämmelsen om homosexuella, säger överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö som ansvarar för hatbrott i den nya åklagarorganisationen till TT.

Nyligen dömdes en man i Stenungsunds tingsrätt för hets mot folkgrupp för homosexuella. Den domen har ännu inte överklagats.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA