Åke Green till Högsta domstolen

Publicerad 2005-05-09
Högsta domstolen (HD) tar som väntat upp den friande hovrättsdomen mot pingstkyrkopastor Åke Green i Borgholm. Riksåklagaren har begärt en prövning i Högsta domstolen för att ge övriga domstolar en vägledning hur den nya hetslagstiftningen gällande homosexuella ska tolkas.

Åke Green dömdes ursprungligen i Kalmar tingsrätt till en månads fängelse för hets mot folkgrupp för en predikan om homosexualitet som han höll i sin församlings kyrka sommaren 2003. Åke Green själv hänvisar till att han tolkar bibeln. Domen överklagades till hovrätten, där Åke Green friades från ansvar i januari i år.

- Hade inte HD prövat detta så skulle vi ha fått en alldeles för stor osäkerhet kring frågan om yttrandefrihetens och religionsfrihetens gränser i förhållande till hets mot folkgrupp-bestämmelsen om homosexuella, säger överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö som ansvarar för hatbrott i den nya åklagarorganisationen till TT.

Nyligen dömdes en man i Stenungsunds tingsrätt för hets mot folkgrupp för homosexuella. Den domen har ännu inte överklagats.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA