Bombmisstänkta erkänner

Publicerad 2005-03-10

Nio tyska nazister, tillhörande den förbjudna gruppen Kameradschaft süd, står åtalade för att planerat att spränga ett judiskt centrum i München. Rättegången började i november, men först nu har två av de åtalade erkänt att de gömt sprängämnen som skulle användas mot politiker och judiska ledare.

Vid en husrannsakan hittade polisen 14 kilo sprängämnen, varav 1,7 kilo TNT. De nio står åtalade för att planerat att spränga det judiska centrumet i München i samband med invigningen. Flera betydande personer, bland andra Paul Spiegel, chef för judiska rådet i Tyskland, och primärministern i Bayern, Edmond Stoiber var på plats.

Fram till nu har de nio åtalade, som är mellan 19 och 35, nekat till anklagelserna, men nu har alltså två av nazisterna erkänt att de planerat ett attentat. En av dem som erkänt sa under rättegången, enligt The Independent:

”Alla av oss inblandade accepterade att materialet (sprängämnena) skulle användas. Jag var förberedd på att använda våld.”

Fram till bekännelsen har åtalet undergrävts av det faktum av att ingen erkänt. Advokaterna har även fört fram att en av underrättelsetjänstens infiltratörer hade försökt provocera fram brottet. Ett vittne har framfört att det funnits planer på att låta en av gruppens kvinnor utföra attentatet genom att agera som självmordsbombare.

De åtalade riskerar upp till 15 års fängelse. Kameradschaft süd leds av den 28-årige Martin Wiese.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA