Bombmisstänkta erkänner

Publicerad 2005-03-10

Nio tyska nazister, tillhörande den förbjudna gruppen Kameradschaft süd, står åtalade för att planerat att spränga ett judiskt centrum i München. Rättegången började i november, men först nu har två av de åtalade erkänt att de gömt sprängämnen som skulle användas mot politiker och judiska ledare.

Vid en husrannsakan hittade polisen 14 kilo sprängämnen, varav 1,7 kilo TNT. De nio står åtalade för att planerat att spränga det judiska centrumet i München i samband med invigningen. Flera betydande personer, bland andra Paul Spiegel, chef för judiska rådet i Tyskland, och primärministern i Bayern, Edmond Stoiber var på plats.

Fram till nu har de nio åtalade, som är mellan 19 och 35, nekat till anklagelserna, men nu har alltså två av nazisterna erkänt att de planerat ett attentat. En av dem som erkänt sa under rättegången, enligt The Independent:

”Alla av oss inblandade accepterade att materialet (sprängämnena) skulle användas. Jag var förberedd på att använda våld.”

Fram till bekännelsen har åtalet undergrävts av det faktum av att ingen erkänt. Advokaterna har även fört fram att en av underrättelsetjänstens infiltratörer hade försökt provocera fram brottet. Ett vittne har framfört att det funnits planer på att låta en av gruppens kvinnor utföra attentatet genom att agera som självmordsbombare.

De åtalade riskerar upp till 15 års fängelse. Kameradschaft süd leds av den 28-årige Martin Wiese.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.