David Irving byter sida

Publicerad 2005-11-29

Revisionisten David Irving gick upp i rätten i förra veckan och hans advokat berättade i samband med det att Irving nu bytt ståndpunkt. Idag tror han på att gaskamrarna har existerat, vilket han inte trott tidigare, skriver AP.

I samband med förhandlingarna i fredags ville rätten inte låta Irving gå fri mot borgen, eftersom man tror att det finns en risk att han kommer fly landet.

Irving greps den 11 november i Österrike efter att ha varit efterlyst sedan 1989 efter två tal han höll där han bland annat hävdade att gaskamrarna aldrig funnits. Uttalanden som är straffbara i Österrike och kan leda till 10 års fängelse.

David Irving menar att han hade en period i sitt liv då han drog slutsatser av källor som kanske var missvisande eller till och med fel. I dag säger han att han tror att gaskamrarna har existerat, enligt hans advokat Elmar Kresbach, uppger AP. Han har förståelse för att vissa av hans uttalanden kunnat tolkas som att han inte trott på att människor blev gasade till döds i koncentrationslägren.

Några av dem som är skeptiska till Irvings nya ståndpunkt är Simon Wiesenthal Center som arbetar med att spåra upp nazistiska krigsförbrytare. De menar att anledningen till hans nya syn är att han vill slippa undan fängelse och att det inte på något vis speglar hans innersta tankar. Efraim Zuroff på Centret menar att Irving har lärt sig hur han ska agera för att få ett lindrigare straff.
Sarah Goodband

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.