Dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2005-11-08

Nationalsocialistisk Fronts hemsida förtalade homosexuella och romer. Nu får sidans ansvarie utgivare, 20-åringen Göran Jonsson, avsitta en månads fängelse som straff.

Norrköpings Tingsrätt som avkunnade domen i förra veckan ansåg att straffvärdet egentligen var två månaders fängelse men tog hänsyn till Jonssons låga ålder och halverade fängelsetiden.

Göran Jonsson är juridiskt ansvarig för materialet som Nationalsocialistisk Front publicerar på sin nyhetssida och förra året skrevs två artiklar som Justitiekanslern mottog anmälningar mot. I den ena artikeln jämställdes homosexualitet med pedofili, incest, nekrofili och tidelag. Den andra artikeln hade rubriken "kraftig ökning av zigenare att vänta" där romer beskrevs som en folkgrupp som lever på stölder, tiggeri och spådom.

Domstolen anser att påståendena kränkt såväl de homosexuella som romer i allmänhet. Göran Jonsson menade att partiet bara citerat ur ett äldre lexikon men uppgifterna döms ut som osakliga och omoderna av tingsrätten. Jonsson har meddelat att han kommer att överklaga domen.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.