Dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2005-11-08

Nationalsocialistisk Fronts hemsida förtalade homosexuella och romer. Nu får sidans ansvarie utgivare, 20-åringen Göran Jonsson, avsitta en månads fängelse som straff.

Norrköpings Tingsrätt som avkunnade domen i förra veckan ansåg att straffvärdet egentligen var två månaders fängelse men tog hänsyn till Jonssons låga ålder och halverade fängelsetiden.

Göran Jonsson är juridiskt ansvarig för materialet som Nationalsocialistisk Front publicerar på sin nyhetssida och förra året skrevs två artiklar som Justitiekanslern mottog anmälningar mot. I den ena artikeln jämställdes homosexualitet med pedofili, incest, nekrofili och tidelag. Den andra artikeln hade rubriken "kraftig ökning av zigenare att vänta" där romer beskrevs som en folkgrupp som lever på stölder, tiggeri och spådom.

Domstolen anser att påståendena kränkt såväl de homosexuella som romer i allmänhet. Göran Jonsson menade att partiet bara citerat ur ett äldre lexikon men uppgifterna döms ut som osakliga och omoderna av tingsrätten. Jonsson har meddelat att han kommer att överklaga domen.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA