Dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2005-11-08

Nationalsocialistisk Fronts hemsida förtalade homosexuella och romer. Nu får sidans ansvarie utgivare, 20-åringen Göran Jonsson, avsitta en månads fängelse som straff.

Norrköpings Tingsrätt som avkunnade domen i förra veckan ansåg att straffvärdet egentligen var två månaders fängelse men tog hänsyn till Jonssons låga ålder och halverade fängelsetiden.

Göran Jonsson är juridiskt ansvarig för materialet som Nationalsocialistisk Front publicerar på sin nyhetssida och förra året skrevs två artiklar som Justitiekanslern mottog anmälningar mot. I den ena artikeln jämställdes homosexualitet med pedofili, incest, nekrofili och tidelag. Den andra artikeln hade rubriken "kraftig ökning av zigenare att vänta" där romer beskrevs som en folkgrupp som lever på stölder, tiggeri och spådom.

Domstolen anser att påståendena kränkt såväl de homosexuella som romer i allmänhet. Göran Jonsson menade att partiet bara citerat ur ett äldre lexikon men uppgifterna döms ut som osakliga och omoderna av tingsrätten. Jonsson har meddelat att han kommer att överklaga domen.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA