Engelbrektarnas revansch

Publicerad 2005-03-23

Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Erik Slottner får sparken, erfar Svenska Dagbladet. I stället föreslår valberedningen Charlie Weimers, grundaren av det numera upplösta konservativa nätverket Engelbrekt.

Slottner brev ordförande i KDU förra året då han besegrade motkandidaten Andreas Olofsson med två röster. Slottner var ett kontroversiellt val inom Kristdemokraterna. Hans liberala åsikter om aborter och homosexuellas rätt att gifta sig har kritiserats internt. Trots detta väntades han bli omvald.

När distrikten skulle nominera kandidater så dök Andreas Olofssons namn upp igen. Olofsson är kristet värdekonservativ. När valberedningen nu ska presentera sin kandidat kommer dock varken Slottner eller Olofsson vara med i diskussionen. Olofsson har, enligt Svenska Dagbladet, i strid med reglerna tagit in många medlemmar som påverkat röstningen i de olika distrikten till egen favör. Istället kommer valberedningen att satsa på Charlie Weimers, Olofssons vapendragare.

Weimers var för fyra år sedan med och startade nätverket Engelbrekt som Expo avslöjade som ett nätverk med starka rasistiska undertoner. Inspirationen hämtade Engelbrekt direkt från Sverigedemokraterna. En av huvudfrågorna för nätverket var att höja ribban för att få svenskt medborgarskap. Den som kom från ett utomnordiskt land borde tala god svenska, kunna svensk historia och vara ostraffad för att bli svensk, ansåg nätverket.

När Engelbrekt upplöstes gick flera medlemmar till Nationaldemokraterna och fick ledande positioner där.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA