Engelbrektarnas revansch

Publicerad 2005-03-23

Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Erik Slottner får sparken, erfar Svenska Dagbladet. I stället föreslår valberedningen Charlie Weimers, grundaren av det numera upplösta konservativa nätverket Engelbrekt.

Slottner brev ordförande i KDU förra året då han besegrade motkandidaten Andreas Olofsson med två röster. Slottner var ett kontroversiellt val inom Kristdemokraterna. Hans liberala åsikter om aborter och homosexuellas rätt att gifta sig har kritiserats internt. Trots detta väntades han bli omvald.

När distrikten skulle nominera kandidater så dök Andreas Olofssons namn upp igen. Olofsson är kristet värdekonservativ. När valberedningen nu ska presentera sin kandidat kommer dock varken Slottner eller Olofsson vara med i diskussionen. Olofsson har, enligt Svenska Dagbladet, i strid med reglerna tagit in många medlemmar som påverkat röstningen i de olika distrikten till egen favör. Istället kommer valberedningen att satsa på Charlie Weimers, Olofssons vapendragare.

Weimers var för fyra år sedan med och startade nätverket Engelbrekt som Expo avslöjade som ett nätverk med starka rasistiska undertoner. Inspirationen hämtade Engelbrekt direkt från Sverigedemokraterna. En av huvudfrågorna för nätverket var att höja ribban för att få svenskt medborgarskap. Den som kom från ett utomnordiskt land borde tala god svenska, kunna svensk historia och vara ostraffad för att bli svensk, ansåg nätverket.

När Engelbrekt upplöstes gick flera medlemmar till Nationaldemokraterna och fick ledande positioner där.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA