Fängelse för kravallupplopp

Publicerad 2005-03-18

Stockholms tingsrätt avkunnade under torsdagen dom mot de nio högerextremister som åtalats för våldsamt upplopp under nationaldagen den 6 juni förra året.

Sex personer döms till fängelse, två 18-åringa döms till skyddstillsyn och en 20-åring friades från anklagelser.

Tingsrätten konstaterar att man ser allvarligt på denna typ av brott. "Detta innebär en allvarlig kränkning av de grundlagsfästa rättigheterna om yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet", skriver tingsrätten i domen.

Totalt greps ett hundratal högerextremister vid upploppen. Tio av dessa har åtalats. En 17-åring dömdes redan under hösten för våldsamt upplopp till vård inom socialtjänsten.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA