Fängelse för kravallupplopp

Publicerad 2005-03-18

Stockholms tingsrätt avkunnade under torsdagen dom mot de nio högerextremister som åtalats för våldsamt upplopp under nationaldagen den 6 juni förra året.

Sex personer döms till fängelse, två 18-åringa döms till skyddstillsyn och en 20-åring friades från anklagelser.

Tingsrätten konstaterar att man ser allvarligt på denna typ av brott. "Detta innebär en allvarlig kränkning av de grundlagsfästa rättigheterna om yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet", skriver tingsrätten i domen.

Totalt greps ett hundratal högerextremister vid upploppen. Tio av dessa har åtalats. En 17-åring dömdes redan under hösten för våldsamt upplopp till vård inom socialtjänsten.
Daniel Olsson

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.