Fängelse för misshandel av rektor

Publicerad 2005-11-01

De två bröder med koppling till nazistiska rörelser som misshandlade en rektor på en skola i Vålborg i slutet av september har dömts till fängelse.

Den äldre av bröderna, en 22-årig före detta medlem i Nationalsocialistisk front, dömdes till två års fängelse. Hans fyra år yngre bror fick domen ett år och tre månaders fängelse.

Upprinnelsen till den grova misshandeln ska ha varit att rektorn tidigare i veckan hade avvisat nazister från Vålbergsskolans område. Det nazistgäng som de två bröderna tillhör bedriver ingen strikt politisk verksamhet, det har mer rört sig om socialt kontaktskapande.
En dag kom fyra män upp på rektorsexpeditionen på skolan och de två bröderna rusade in och överöste rektorn med slag och sparkar.

I domen konstateras tingsrätten att misshandeln varit både hänsynslös och rå. Tingsrätten ser särskilt allvarligt på att misshandeln skett i samband med att rektorn försvarat skolans demokratiska värdegrund.

Den 18-årige brodern har helt nekat till brott. Hans äldre bror säger sig inte ha några minnen av händelsen eftersom han var kraftigt berusad.

Två ungdomar som går på skolan åtalades också. En 17-åring som höll vakt vid attacken döms till vård inom socialtjänsten. Den andra eleven friades av tingsrätten.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA