Fängelse för misshandel av rektor

Publicerad 2005-11-01

De två bröder med koppling till nazistiska rörelser som misshandlade en rektor på en skola i Vålborg i slutet av september har dömts till fängelse.

Den äldre av bröderna, en 22-årig före detta medlem i Nationalsocialistisk front, dömdes till två års fängelse. Hans fyra år yngre bror fick domen ett år och tre månaders fängelse.

Upprinnelsen till den grova misshandeln ska ha varit att rektorn tidigare i veckan hade avvisat nazister från Vålbergsskolans område. Det nazistgäng som de två bröderna tillhör bedriver ingen strikt politisk verksamhet, det har mer rört sig om socialt kontaktskapande.
En dag kom fyra män upp på rektorsexpeditionen på skolan och de två bröderna rusade in och överöste rektorn med slag och sparkar.

I domen konstateras tingsrätten att misshandeln varit både hänsynslös och rå. Tingsrätten ser särskilt allvarligt på att misshandeln skett i samband med att rektorn försvarat skolans demokratiska värdegrund.

Den 18-årige brodern har helt nekat till brott. Hans äldre bror säger sig inte ha några minnen av händelsen eftersom han var kraftigt berusad.

Två ungdomar som går på skolan åtalades också. En 17-åring som höll vakt vid attacken döms till vård inom socialtjänsten. Den andra eleven friades av tingsrätten.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA