Fängelse för misshandel av rektor

Publicerad 2005-11-01

De två bröder med koppling till nazistiska rörelser som misshandlade en rektor på en skola i Vålborg i slutet av september har dömts till fängelse.

Den äldre av bröderna, en 22-årig före detta medlem i Nationalsocialistisk front, dömdes till två års fängelse. Hans fyra år yngre bror fick domen ett år och tre månaders fängelse.

Upprinnelsen till den grova misshandeln ska ha varit att rektorn tidigare i veckan hade avvisat nazister från Vålbergsskolans område. Det nazistgäng som de två bröderna tillhör bedriver ingen strikt politisk verksamhet, det har mer rört sig om socialt kontaktskapande.
En dag kom fyra män upp på rektorsexpeditionen på skolan och de två bröderna rusade in och överöste rektorn med slag och sparkar.

I domen konstateras tingsrätten att misshandeln varit både hänsynslös och rå. Tingsrätten ser särskilt allvarligt på att misshandeln skett i samband med att rektorn försvarat skolans demokratiska värdegrund.

Den 18-årige brodern har helt nekat till brott. Hans äldre bror säger sig inte ha några minnen av händelsen eftersom han var kraftigt berusad.

Två ungdomar som går på skolan åtalades också. En 17-åring som höll vakt vid attacken döms till vård inom socialtjänsten. Den andra eleven friades av tingsrätten.
Daniel Olsson

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.