Flygbladsutdelare dömda

Publicerad 2005-07-12

Sju personer knutna till Svenska Motståndsrörelsen och Nationell Ungdom dömdes igår för hets mot folkgrupp. Fyra personer döms till fängelsestraff och de andra till villkorlig dom och samhällstjänst på grund av deras låga ålder.

Det var i december förra året som de sju personerna tog sig in på en skola i Söderhamn och delade ut flygblad som uppmanade eleverna att ta ställning mot "den svenskfientliga skolan". Svenska Motståndsrörelsen anser att skolan är "socialdemokratiska uppfostringsanstalter". I flygbladen riktade SMR/NU bland annat in sig på homosexuella och det var som åtalet gällde.

Ledande aktivister från Svenska Motståndsrörelsen, Mattias Harlin och Fredrik Vejdeland, hade tagit med sig yngre aktivister ur Nationell Ungdom Sundsvall och åkt till Söderhamn för att sprida propagandan.

I flygbladen kunde man bland annat läsa att de uppmanade eleverna att "berätta att homosexlobbyn i sina organ även försöker avdramatisera pedofili och fråga om denna sexuella avart borde legaliseras".

Åtalet väcktes mot de sju personerna i mitten av juni och igår kom domen.

Alla inblandade döms för hets mot folkgrupp. Fyra av dem till två månaders fängelse och tre till villkorlig dom och samhällstjänst. Enligt SMR:s hemsida kommer de dömda att överklaga domen.
Richard Slätt

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA