Flygbladsutdelare dömda

Publicerad 2005-07-12

Sju personer knutna till Svenska Motståndsrörelsen och Nationell Ungdom dömdes igår för hets mot folkgrupp. Fyra personer döms till fängelsestraff och de andra till villkorlig dom och samhällstjänst på grund av deras låga ålder.

Det var i december förra året som de sju personerna tog sig in på en skola i Söderhamn och delade ut flygblad som uppmanade eleverna att ta ställning mot "den svenskfientliga skolan". Svenska Motståndsrörelsen anser att skolan är "socialdemokratiska uppfostringsanstalter". I flygbladen riktade SMR/NU bland annat in sig på homosexuella och det var som åtalet gällde.

Ledande aktivister från Svenska Motståndsrörelsen, Mattias Harlin och Fredrik Vejdeland, hade tagit med sig yngre aktivister ur Nationell Ungdom Sundsvall och åkt till Söderhamn för att sprida propagandan.

I flygbladen kunde man bland annat läsa att de uppmanade eleverna att "berätta att homosexlobbyn i sina organ även försöker avdramatisera pedofili och fråga om denna sexuella avart borde legaliseras".

Åtalet väcktes mot de sju personerna i mitten av juni och igår kom domen.

Alla inblandade döms för hets mot folkgrupp. Fyra av dem till två månaders fängelse och tre till villkorlig dom och samhällstjänst. Enligt SMR:s hemsida kommer de dömda att överklaga domen.
Richard Slätt

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA