Flygbladsutdelare dömda

Publicerad 2005-07-12

Sju personer knutna till Svenska Motståndsrörelsen och Nationell Ungdom dömdes igår för hets mot folkgrupp. Fyra personer döms till fängelsestraff och de andra till villkorlig dom och samhällstjänst på grund av deras låga ålder.

Det var i december förra året som de sju personerna tog sig in på en skola i Söderhamn och delade ut flygblad som uppmanade eleverna att ta ställning mot "den svenskfientliga skolan". Svenska Motståndsrörelsen anser att skolan är "socialdemokratiska uppfostringsanstalter". I flygbladen riktade SMR/NU bland annat in sig på homosexuella och det var som åtalet gällde.

Ledande aktivister från Svenska Motståndsrörelsen, Mattias Harlin och Fredrik Vejdeland, hade tagit med sig yngre aktivister ur Nationell Ungdom Sundsvall och åkt till Söderhamn för att sprida propagandan.

I flygbladen kunde man bland annat läsa att de uppmanade eleverna att "berätta att homosexlobbyn i sina organ även försöker avdramatisera pedofili och fråga om denna sexuella avart borde legaliseras".

Åtalet väcktes mot de sju personerna i mitten av juni och igår kom domen.

Alla inblandade döms för hets mot folkgrupp. Fyra av dem till två månaders fängelse och tre till villkorlig dom och samhällstjänst. Enligt SMR:s hemsida kommer de dömda att överklaga domen.
Richard Slätt

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.