David Duke har ett förflutet i Ku Klux Klan. Men engagemanget fick ett abrupt slut då han försökte sälja sin klangrupps medlemsregister för 35000 dollar.
© Blood in The Face, James Ridgeway

Förundersökning mot Duke återupptas

Publicerad 2005-11-01

Överåklagare Sven-Erik Alhem har beslutat återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen mot den amerikanske rasisten David Duke. Den antisemitiske konspirationsteoretikern misstänks för hets mot folkgrupp efter ett framträdande i Helsingborg i februari arrangerat av Nordiska förbundet. Det skriver Sydsvenskan.

– Vi kan inte med bestämdhet säga att han för alltid ska hålla sig borta från Sverige. Dessutom, under förutsättning att han har begått brott, är det fel att låta honom gå fri för det han gjort, säger Sven-Erik Alhem till tidningen.

Frilansande rasteolog
Åklagaren i Helsingborg lade ned samma utredning för tre veckor sedan, men sedan mer information kommit fram om den före detta ledaren för Knights of the Ku Klux Klan, numera frilansande rasteologen, radioprataren och författaren David Duke återupptas nu förundersökningen. Enligt Sydsvenskan rör det sig om flera radioinspelningar från David Dukes radiostation, varav flera program spelats in i Sverige, inspelningar från tal Duke hållit och annat material. Bland annat ska David Duke uttalat att ”judarna är farsoten i världen” i materialet.

Förskingrade anhängares pengar
Skulle David Duke åtalas, och sedan också dömas, är det inte första gången. I december 2002, efter att i flera år varit på flykt undan rättvisan, erkände Duke sig skyldig till bedrägeri och skattebrott inför en domstol i Louisiana. Han hade lurat av sina anhängare pengar och uppgett för låg inkomst för skattemyndigheterna, skriver den amerikanske journalisten och författaren Leonard Zeskind i senaste numret av pappersupplagan av Expo. 200000 dollar i bidrag från anhängare skulle David Duke, enligt åklagaren, ha spelat bort på lokala kasinon. För detta avtjänade han nyligen ett fängelsestraff.

Mer i senaste Expo
I Expos nyligen utkomna 88-sidiga dubbelnummer ger den prisbelönta amerikanske journalisten Leonard Zeskind en initierad bakgrund till fenomenet David Duke.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA