Bildens budskap i kombination till texten kan utgöra hets mot folkgrupp, anser Justitiekanslern.

Förundersökning mot nazistaffischer

Publicerad 2005-08-31

Justitiekanslern har beslutat inleda en förundersökning mot Nationell ungdoms affisch med en tecknad knuten näve som slår ner på personer med utländsk härkomst. Misstankarna rör tryckfrihetsbrottet Hets mot folkgrupp.

Det är Polismyndigheten i Karlstad som beslagtagit nio exemplar av affischerna när man vid två tillfällen den senaste tiden ertappat aktivister ur organisationen på bar gärning under affischeringsrundor i staden.
Vid ett tillslag mot tre affischerande nazister på Stora torget i Karlstad den 17 augusti i år togs kontakt med Justitiekanslern som formellt tog beslutet om att affischerna skulle beslagtas.

Hets mot folkgrupp
Justitiekanslern skriver i sitt beslut att han vid ett tidigare tillfälle friat en liknande affisch då illustrationen inte med säkerhet kunde anses innefatta en anspelning på någon grupp som bestämmelsen hets mot folkgrupp tar sikte på.

Den nya versionen av affischen bär också texten ”Nu tar vi tillbaka vårt land”, och den texten i kombination med illustrationen vill nu Justitiekanslern låta åklagarmyndigheten i Karlstad utreda vidare.

Bilden i kombination med budskap
”Bilden – den knutna näven som slår – i förening med texten – ”Försvara Sverige!” och ”Nu tar vi tillbaka vårt land!” uttrycker enligt min mening missaktning för folkgruppen invandrare alternativt folkgrupperna svarta och romer”, skriver Justitiekanslern.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA