Bildens budskap i kombination till texten kan utgöra hets mot folkgrupp, anser Justitiekanslern.

Förundersökning mot nazistaffischer

Publicerad 2005-08-31

Justitiekanslern har beslutat inleda en förundersökning mot Nationell ungdoms affisch med en tecknad knuten näve som slår ner på personer med utländsk härkomst. Misstankarna rör tryckfrihetsbrottet Hets mot folkgrupp.

Det är Polismyndigheten i Karlstad som beslagtagit nio exemplar av affischerna när man vid två tillfällen den senaste tiden ertappat aktivister ur organisationen på bar gärning under affischeringsrundor i staden.
Vid ett tillslag mot tre affischerande nazister på Stora torget i Karlstad den 17 augusti i år togs kontakt med Justitiekanslern som formellt tog beslutet om att affischerna skulle beslagtas.

Hets mot folkgrupp
Justitiekanslern skriver i sitt beslut att han vid ett tidigare tillfälle friat en liknande affisch då illustrationen inte med säkerhet kunde anses innefatta en anspelning på någon grupp som bestämmelsen hets mot folkgrupp tar sikte på.

Den nya versionen av affischen bär också texten ”Nu tar vi tillbaka vårt land”, och den texten i kombination med illustrationen vill nu Justitiekanslern låta åklagarmyndigheten i Karlstad utreda vidare.

Bilden i kombination med budskap
”Bilden – den knutna näven som slår – i förening med texten – ”Försvara Sverige!” och ”Nu tar vi tillbaka vårt land!” uttrycker enligt min mening missaktning för folkgruppen invandrare alternativt folkgrupperna svarta och romer”, skriver Justitiekanslern.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA