Bildens budskap i kombination till texten kan utgöra hets mot folkgrupp, anser Justitiekanslern.

Förundersökning mot nazistaffischer

Publicerad 2005-08-31

Justitiekanslern har beslutat inleda en förundersökning mot Nationell ungdoms affisch med en tecknad knuten näve som slår ner på personer med utländsk härkomst. Misstankarna rör tryckfrihetsbrottet Hets mot folkgrupp.

Det är Polismyndigheten i Karlstad som beslagtagit nio exemplar av affischerna när man vid två tillfällen den senaste tiden ertappat aktivister ur organisationen på bar gärning under affischeringsrundor i staden.
Vid ett tillslag mot tre affischerande nazister på Stora torget i Karlstad den 17 augusti i år togs kontakt med Justitiekanslern som formellt tog beslutet om att affischerna skulle beslagtas.

Hets mot folkgrupp
Justitiekanslern skriver i sitt beslut att han vid ett tidigare tillfälle friat en liknande affisch då illustrationen inte med säkerhet kunde anses innefatta en anspelning på någon grupp som bestämmelsen hets mot folkgrupp tar sikte på.

Den nya versionen av affischen bär också texten ”Nu tar vi tillbaka vårt land”, och den texten i kombination med illustrationen vill nu Justitiekanslern låta åklagarmyndigheten i Karlstad utreda vidare.

Bilden i kombination med budskap
”Bilden – den knutna näven som slår – i förening med texten – ”Försvara Sverige!” och ”Nu tar vi tillbaka vårt land!” uttrycker enligt min mening missaktning för folkgruppen invandrare alternativt folkgrupperna svarta och romer”, skriver Justitiekanslern.
Daniel Olsson

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.