Högerextremist besköt buss

Publicerad 2005-08-07

En 19-årig desertör ur den israeliska armén öppnade i torsdags eld mot passagerare i en buss på väg till den arabiska staden Shfaram. Fyra palestinier med israeliskt medborgarskap dödades och sexton skadades, varav flera allvarligt, under den flera minuter långa eldgivningen inne i bussen, skriver brittiska the Guardian.

Enligt militären deserterade 19-åringen från den israeliska armén för två månader sedan i protest mot att soldater ska understödja uttåget av judiska bosättare från ockuperade palestinska områden. När 19-åringen deserterade ska han ha tagit med sig sitt gevär och sin uniform.
Han beskrivs av flera israeliska medier som en högerextremistisk anhängare till Kach-partiet och bosatt i en av de mer militanta bosättningarna på norra västbanken, Tapuah. Bosättningen är enligt the Guardian bas för den av israeliska regeringen terrorstämplade judiska extremistgruppen.

Vid attentatet ska 19-åringen varit iklädd sin gamla arméuniform och gått på bussen som framför allt används av israeler med palestinsk bakgrund.

- Detta var en avskyvärd handling av en blodtörstig judisk terrorist som gav sig på oskyldiga israeliska medborgare, kommenterade Israels premiärminister Ariel Sharon attacken i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån AFP.

Attentatet får stödDen israeliska tidningen Jerusalem Post citerar Yekutiel Ben-Ya, grundaren till ”the Jewish Legion” en högerextrem grupp med bas i bosättningen Tapuah, som nu går ut och kräver ”rättvisa” för 19-åringen som efter attentatet misshandlades till döds av en lynchmobb.

- Vi kommer förstärka våra ansträngningar och göra allt som är i vår makt för att stoppa [militärens] inblandning [vid tillbakadragandet av bosättningarna], vilket var [19-åringens] vilja och testamente, säger Ben-Ya till tidningen.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA