Högerextremist besköt buss

Publicerad 2005-08-07

En 19-årig desertör ur den israeliska armén öppnade i torsdags eld mot passagerare i en buss på väg till den arabiska staden Shfaram. Fyra palestinier med israeliskt medborgarskap dödades och sexton skadades, varav flera allvarligt, under den flera minuter långa eldgivningen inne i bussen, skriver brittiska the Guardian.

Enligt militären deserterade 19-åringen från den israeliska armén för två månader sedan i protest mot att soldater ska understödja uttåget av judiska bosättare från ockuperade palestinska områden. När 19-åringen deserterade ska han ha tagit med sig sitt gevär och sin uniform.
Han beskrivs av flera israeliska medier som en högerextremistisk anhängare till Kach-partiet och bosatt i en av de mer militanta bosättningarna på norra västbanken, Tapuah. Bosättningen är enligt the Guardian bas för den av israeliska regeringen terrorstämplade judiska extremistgruppen.

Vid attentatet ska 19-åringen varit iklädd sin gamla arméuniform och gått på bussen som framför allt används av israeler med palestinsk bakgrund.

- Detta var en avskyvärd handling av en blodtörstig judisk terrorist som gav sig på oskyldiga israeliska medborgare, kommenterade Israels premiärminister Ariel Sharon attacken i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån AFP.

Attentatet får stödDen israeliska tidningen Jerusalem Post citerar Yekutiel Ben-Ya, grundaren till ”the Jewish Legion” en högerextrem grupp med bas i bosättningen Tapuah, som nu går ut och kräver ”rättvisa” för 19-åringen som efter attentatet misshandlades till döds av en lynchmobb.

- Vi kommer förstärka våra ansträngningar och göra allt som är i vår makt för att stoppa [militärens] inblandning [vid tillbakadragandet av bosättningarna], vilket var [19-åringens] vilja och testamente, säger Ben-Ya till tidningen.
Daniel Olsson

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.