Högerextremist besköt buss

Publicerad 2005-08-07

En 19-årig desertör ur den israeliska armén öppnade i torsdags eld mot passagerare i en buss på väg till den arabiska staden Shfaram. Fyra palestinier med israeliskt medborgarskap dödades och sexton skadades, varav flera allvarligt, under den flera minuter långa eldgivningen inne i bussen, skriver brittiska the Guardian.

Enligt militären deserterade 19-åringen från den israeliska armén för två månader sedan i protest mot att soldater ska understödja uttåget av judiska bosättare från ockuperade palestinska områden. När 19-åringen deserterade ska han ha tagit med sig sitt gevär och sin uniform.
Han beskrivs av flera israeliska medier som en högerextremistisk anhängare till Kach-partiet och bosatt i en av de mer militanta bosättningarna på norra västbanken, Tapuah. Bosättningen är enligt the Guardian bas för den av israeliska regeringen terrorstämplade judiska extremistgruppen.

Vid attentatet ska 19-åringen varit iklädd sin gamla arméuniform och gått på bussen som framför allt används av israeler med palestinsk bakgrund.

- Detta var en avskyvärd handling av en blodtörstig judisk terrorist som gav sig på oskyldiga israeliska medborgare, kommenterade Israels premiärminister Ariel Sharon attacken i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån AFP.

Attentatet får stödDen israeliska tidningen Jerusalem Post citerar Yekutiel Ben-Ya, grundaren till ”the Jewish Legion” en högerextrem grupp med bas i bosättningen Tapuah, som nu går ut och kräver ”rättvisa” för 19-åringen som efter attentatet misshandlades till döds av en lynchmobb.

- Vi kommer förstärka våra ansträngningar och göra allt som är i vår makt för att stoppa [militärens] inblandning [vid tillbakadragandet av bosättningarna], vilket var [19-åringens] vilja och testamente, säger Ben-Ya till tidningen.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA