Islamofobiska brott ska kartläggas

Publicerad 2005-04-04
Hatbrott med islamofobiska motiv ska kartläggas på samma typ som andra hatbrott. Det har regeringen och samarbetspartierna kommit överens om i de nyligen avslutade förhandlingarna om vårbudgeten.

- Det är verkligen på tiden att Säpo och rättsväsendet får i uppdrag att kartlägga islamofobiska hatbrott. Nu synliggörs denna typ av brott, som hittills inte registrerats och inte synts i statistiken. Det är ett genombrott för hela frågeställningen kring islamofobi, säger miljöpartiets budgetförhandlare Yvonne Ruwaida i ett pressmeddelande.

Till skillnad från andra hatbrott med till exempel antisemitiska eller homofobiska motiv, har inte hatbrott med islamofobiska motiv kartlagts separat tidigare. Men nu blir det alltså ändring.
Daniel Olsson

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.