Islamofobiska brott ska kartläggas

Publicerad 2005-04-04
Hatbrott med islamofobiska motiv ska kartläggas på samma typ som andra hatbrott. Det har regeringen och samarbetspartierna kommit överens om i de nyligen avslutade förhandlingarna om vårbudgeten.

- Det är verkligen på tiden att Säpo och rättsväsendet får i uppdrag att kartlägga islamofobiska hatbrott. Nu synliggörs denna typ av brott, som hittills inte registrerats och inte synts i statistiken. Det är ett genombrott för hela frågeställningen kring islamofobi, säger miljöpartiets budgetförhandlare Yvonne Ruwaida i ett pressmeddelande.

Till skillnad från andra hatbrott med till exempel antisemitiska eller homofobiska motiv, har inte hatbrott med islamofobiska motiv kartlagts separat tidigare. Men nu blir det alltså ändring.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA