Islamofobiska brott ska kartläggas

Publicerad 2005-04-04
Hatbrott med islamofobiska motiv ska kartläggas på samma typ som andra hatbrott. Det har regeringen och samarbetspartierna kommit överens om i de nyligen avslutade förhandlingarna om vårbudgeten.

- Det är verkligen på tiden att Säpo och rättsväsendet får i uppdrag att kartlägga islamofobiska hatbrott. Nu synliggörs denna typ av brott, som hittills inte registrerats och inte synts i statistiken. Det är ett genombrott för hela frågeställningen kring islamofobi, säger miljöpartiets budgetförhandlare Yvonne Ruwaida i ett pressmeddelande.

Till skillnad från andra hatbrott med till exempel antisemitiska eller homofobiska motiv, har inte hatbrott med islamofobiska motiv kartlagts separat tidigare. Men nu blir det alltså ändring.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA