Killen skyldig till dråp

Publicerad 2005-06-21

Juryns beslut var enhälligt. Edgar Ray Killen är skyldig till dråp och ska dömas till fängelse. Beslutet kom på tisdagskvällen efter att juryn ändrat brottsrubriceringen från mord till dråp.

Morden 21 juni 1964 anses nu vara bevisat att det var Edgar Ray Killen som låg bakom planen på att mörda tre medborgarrättsaktivister i Philadephia, Mississippi. Killen som hunnit uppnå en ålder av 80 år riskerar nu fängelse i 20 år per åtalspunkt.

Efter morden 1964 så åtalade inte mindre än 18 personer för inblandning i morden. Edgar Ray Killen var en av de som friades på grund av att en kvinna i juryn inte kunde tänka sig att döma en predikant. Denna gång bestod juryn av nio vita och tre svarta medlemmar. Inledningsvis prövade juryn Killen för mord men de var för splittrade. För att dömas för mord krävs en enig jury. Juryn blev dock enig sedan man sänkt brottsrubriceringen till dråp, en besvikelse för de anhöriga.

- Det här är ett första viktigt steg, men ljuset är ännu inte fullständigt. Det faktum att dessa jurymedlemmar bott här i alla år utan att inse att detta var mord visar att vissa undviker sanningen. Jag hoppas att det här är en början - inte ett avslut, det begicks så många frukatnsvärda brott under denna tiden, konstaterade Rita Schwerner Bender, änka efter Michael Schwerner i ett referat i Dagens Nyheter.

Innan juryn samlade ihop sig för överläggningar efter att åklagare och försvar gått igenom bevismaterial och vittnesförhör så vände sig åklagaren Mark Duncan till juryn.

- Vad ni beslutar i juryrummet kommer att få ett bestående eko i Neshoba Countys historia. Ni kan antingen skriva om den historia som Edgar Ray Killen och klanen skrev åt oss - eller bekräfta den.
Expo

Verktyg:

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA