KKK-ledare gripen efter 40 år

Publicerad 2005-01-07

Den 79-årige före detta Ku Klux Klan-ledaren Edgar Ray Killen greps under torsdagen i sitt hem i Neshoba County för inblandning i de uppmärksammade morden på tre unga medborgarrättsaktivister i Mississippi 1964. Det meddelar flera internationella medier och nyhetsbyråer idag.

Morden på de tre unga medborgarrättsaktivisterna James Chaney, 21, Andrew Goodman, 20, och Michael Schwerner, 24, och mordens efterspel hade stor betydelse för den amerikanska medborgarrättsrörelsens framväxt under 1960-talet. Händelsen inspirerade till filmen Mississippi burning från 1988.

Hittades efter sex veckor
De tre unga männen arbetade för att få svarta väljare att registrera sig i delstaten Philadelphia som ett led i medborgarrättsrörelsens kamp för svartas rättigheter när de försvann i Neshoba county, Mississippi. Först sex veckor senare hittades de tre männens kvarlevor nedgrävda i ett dammbygge. En rättsmedicinsk undersökning visade tecken på att de tre utsatts för misshandel innan de slutligen sköts till döds.

"The Preacher" Killen
Den kritiserade rättegången kom till stånd efter en tre år lång FBI-ledd utredning. Sju personer dömdes till mellan fyra och tio års fängelse. Baptistpastorn ”The Preacher” Killen var en av de huvudmisstänkta för morden på de tre unga svarta männen, men friades av en oenig helvit jury tillsammans med tio andra Ku Klux Klan-aktivister.

Sedan dess har medborgarrättsgrupper krävt en ny rättegång. Så sent som i oktober demonstrerade flera hundra studenter vid Jackson State University med krav på att Edgar Ray Killen ska ställas inför rätta.

"Höll kommunister borta från Mississippi"
I en intervju med representanter för the Nationalist movement den 4 juli förklarade Edgar Ray Killen att han spenderar dagarna med att hugga ved och fixa till huset. Rättegången 1967 beskriver han i intervjun som ett sätt att ”hålla kommunisterna borta från Mississippi”.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA