KKK-ledare gripen efter 40 år

Publicerad 2005-01-07

Den 79-årige före detta Ku Klux Klan-ledaren Edgar Ray Killen greps under torsdagen i sitt hem i Neshoba County för inblandning i de uppmärksammade morden på tre unga medborgarrättsaktivister i Mississippi 1964. Det meddelar flera internationella medier och nyhetsbyråer idag.

Morden på de tre unga medborgarrättsaktivisterna James Chaney, 21, Andrew Goodman, 20, och Michael Schwerner, 24, och mordens efterspel hade stor betydelse för den amerikanska medborgarrättsrörelsens framväxt under 1960-talet. Händelsen inspirerade till filmen Mississippi burning från 1988.

Hittades efter sex veckor
De tre unga männen arbetade för att få svarta väljare att registrera sig i delstaten Philadelphia som ett led i medborgarrättsrörelsens kamp för svartas rättigheter när de försvann i Neshoba county, Mississippi. Först sex veckor senare hittades de tre männens kvarlevor nedgrävda i ett dammbygge. En rättsmedicinsk undersökning visade tecken på att de tre utsatts för misshandel innan de slutligen sköts till döds.

"The Preacher" Killen
Den kritiserade rättegången kom till stånd efter en tre år lång FBI-ledd utredning. Sju personer dömdes till mellan fyra och tio års fängelse. Baptistpastorn ”The Preacher” Killen var en av de huvudmisstänkta för morden på de tre unga svarta männen, men friades av en oenig helvit jury tillsammans med tio andra Ku Klux Klan-aktivister.

Sedan dess har medborgarrättsgrupper krävt en ny rättegång. Så sent som i oktober demonstrerade flera hundra studenter vid Jackson State University med krav på att Edgar Ray Killen ska ställas inför rätta.

"Höll kommunister borta från Mississippi"
I en intervju med representanter för the Nationalist movement den 4 juli förklarade Edgar Ray Killen att han spenderar dagarna med att hugga ved och fixa till huset. Rättegången 1967 beskriver han i intervjun som ett sätt att ”hålla kommunisterna borta från Mississippi”.
Daniel Olsson

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.