Kommun drar tillbaka namnförslag

Publicerad 2005-04-08
Varbergs kommun har dragit tillbaka ett namnförslag till en namnlös väg eftersom den person som vägen skulle ha uppkallats efter påstås varit aktiv medlem i det starkt antisemitiska och högerextrema partiet Kyrkliga folkpartiet under 1930-talet. Det skriver Hallands nyheter

Det är en mindre promenadväg i Varberg som kommunen ursprungligen föreslog skulle heta Allan Kanjes väg. Men när det framkom uppgifter om att han varit engagerad i partiet under 1930-talen valde kommunen att dra tillbaka namnförslaget.

Tidningen citerar Helene Lööw som uppger att Kyrkliga folkpartiet hade en relativt stark ställning i Varberg vid tiden och att partiet var starkt antisemitiskt och med pro-nazistiska medlemmar.

Allan Kanjes son säger till Hallands nyheter att uppgifterna inte stämmer. Även en före detta socialdemokratisk politiker i Varberg, som kände Allan Kanje väl, ställer sig tveksam till uppgifterna.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA