Kommun drar tillbaka namnförslag

Publicerad 2005-04-08
Varbergs kommun har dragit tillbaka ett namnförslag till en namnlös väg eftersom den person som vägen skulle ha uppkallats efter påstås varit aktiv medlem i det starkt antisemitiska och högerextrema partiet Kyrkliga folkpartiet under 1930-talet. Det skriver Hallands nyheter

Det är en mindre promenadväg i Varberg som kommunen ursprungligen föreslog skulle heta Allan Kanjes väg. Men när det framkom uppgifter om att han varit engagerad i partiet under 1930-talen valde kommunen att dra tillbaka namnförslaget.

Tidningen citerar Helene Lööw som uppger att Kyrkliga folkpartiet hade en relativt stark ställning i Varberg vid tiden och att partiet var starkt antisemitiskt och med pro-nazistiska medlemmar.

Allan Kanjes son säger till Hallands nyheter att uppgifterna inte stämmer. Även en före detta socialdemokratisk politiker i Varberg, som kände Allan Kanje väl, ställer sig tveksam till uppgifterna.
Daniel Olsson

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.