Kommun drar tillbaka namnförslag

Publicerad 2005-04-08
Varbergs kommun har dragit tillbaka ett namnförslag till en namnlös väg eftersom den person som vägen skulle ha uppkallats efter påstås varit aktiv medlem i det starkt antisemitiska och högerextrema partiet Kyrkliga folkpartiet under 1930-talet. Det skriver Hallands nyheter

Det är en mindre promenadväg i Varberg som kommunen ursprungligen föreslog skulle heta Allan Kanjes väg. Men när det framkom uppgifter om att han varit engagerad i partiet under 1930-talen valde kommunen att dra tillbaka namnförslaget.

Tidningen citerar Helene Lööw som uppger att Kyrkliga folkpartiet hade en relativt stark ställning i Varberg vid tiden och att partiet var starkt antisemitiskt och med pro-nazistiska medlemmar.

Allan Kanjes son säger till Hallands nyheter att uppgifterna inte stämmer. Även en före detta socialdemokratisk politiker i Varberg, som kände Allan Kanje väl, ställer sig tveksam till uppgifterna.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA