Lugn demonstration och misslyckade blockader

Publicerad 2005-12-10

Drygt 1000 personer demonstrerade på eftermiddagen under parollerna "Kamp mot nazismen" och "Inga fler hatbrott". Huvudarrangör var Nätverket mot rasism (NMR) samt ett antal fackförbund, partier och föreningar. Demonstrationen gick lugnt till, men i andra delar av staden har bråk och oroligheter uppkommit.

Grupperingar av militanta antifascister har på flera håll försökt att både själva ta sig ut till Salem samt stoppa nazister från att ta sig ut. Samtliga försök har misslyckats, enligt polisen. Den utlovade tågblockaden som AFA skulle arrangera blev inställd då Karlbergs pendeltågsstation spärrats av och inga tåg stannade vid stationen.

Ett 70-tal demonstranter fördes i piketbussar till Västra hamnen. Vid 15-tiden började ett hundratal demonstranter, däribland många tillresta danskar, att röra sig mot Karlbergs pendeltågsstation. Polisen hann dock stoppa försöket och samtliga föstes tillbaka in mot centrum. Senare på eftermiddagen har mindre grupper av militanta antifascister försökt att starta kravaller på Östermalm.

Deltagarna i NMR:s demonstration fick på Norra Bantorget lyssna på flera talare och musikframträdanden. När det var samling till demonstrationen blev deltagarna peppade av en man med megafon.

- Det som inte hjälper är tystnaden. Att sitta på sitt arsle och vänta på att det ska bli bättre. Vi är som är här idag, vi tar ansvar! Det är de tystas fel att nazisterna demonstrerar!

Victor som var med och arrangerade demonstrationen och som agerade vakt under dagen är nöjd med att demonstrationen gick lugnt till.

- Jag föredrar att det är kallt och tråkigt än att det är bråkigt, säger han.


Alexander Bengtsson
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA