Möte om NSF-gård utan resultat

Publicerad 2005-02-22

Mötet mellan Vara kommun och miljö- och stadsbyggnadsdepartementet gav inte resultat. Kommunen får inte förköpa det tomma spinneriet som tagits över av NSF.

På måndagen anlände en delegation från Vara till Stockholm. Den hade hoppats att få tala med ministern Mona Sahlin, men enbart tjänsemän kom till det planerade mötet.

Efter mötet står departementet fast vid beslutet att kommunen inte får förköpa spinneriet. På lördag arrangeras en vit makt-spelning i lokalen. Kommunalrådet Jan-Erik Wallin (m) tycker att situationen är illa.

- Vi vill inte att någon antidemokratisk rörelse ska komma till kommunen och sprida propaganda. Spinneriet skulle kunna användas till verksamhet och boende för psykiskt sjuka.

Ämnesrådet Margaretha Gitorp säger att myndigheten inte gör någon prövning av vem som är köpare. Inte heller i det här fallet då köparen är NSF, som vill inrätta ett centrum för högerextremister i de tomma lokalerna.

Men Vara kommun har inte gett upp kampen än.

- Vi kanske går vidare genom att vända oss till insynsmyndigheten, säger Jan-Erik Wallin.
Expo

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.