Möte om NSF-gård utan resultat

Publicerad 2005-02-22

Mötet mellan Vara kommun och miljö- och stadsbyggnadsdepartementet gav inte resultat. Kommunen får inte förköpa det tomma spinneriet som tagits över av NSF.

På måndagen anlände en delegation från Vara till Stockholm. Den hade hoppats att få tala med ministern Mona Sahlin, men enbart tjänsemän kom till det planerade mötet.

Efter mötet står departementet fast vid beslutet att kommunen inte får förköpa spinneriet. På lördag arrangeras en vit makt-spelning i lokalen. Kommunalrådet Jan-Erik Wallin (m) tycker att situationen är illa.

- Vi vill inte att någon antidemokratisk rörelse ska komma till kommunen och sprida propaganda. Spinneriet skulle kunna användas till verksamhet och boende för psykiskt sjuka.

Ämnesrådet Margaretha Gitorp säger att myndigheten inte gör någon prövning av vem som är köpare. Inte heller i det här fallet då köparen är NSF, som vill inrätta ett centrum för högerextremister i de tomma lokalerna.

Men Vara kommun har inte gett upp kampen än.

- Vi kanske går vidare genom att vända oss till insynsmyndigheten, säger Jan-Erik Wallin.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA