Muslimer ofta hotade

Publicerad 2005-11-24

Var tredje muslimsk församling i Sverige har blivit utsatt för attentat med brandbomber eller skadegörelse, enligt en granskning som Ekot har gjort.

I undersökningen blev 100 muslimska församlingar tillfrågade om de har blivit utsatta för hot. Fyrtio procent av dem uppgav att de hade fått hotbrev med bland annat avföring eller rena dödshot. Var tredje församling har också blivit utsatt för attentat med brandbomber eller skadegörelse.

Vd:n för Islamic Center i Malmö, Bejzat Becirov, har blivit van att få hotfulla brev till moskén i Malmö vilken är den värst drabbade i Sverige. Stora delar av moskén brann ner 2003 efter ett attentat och så sent som i höstas kastades brandbomber in i byggnaden. I dag har man valt att ha bevakning av moskén dygnet runt.

En moskébesökare i Malmö, Bayram Sakir, säger att han vill kunna gå till moskén för att be i trygghet och inte med en rädsla för att den ska börja brinna. Han upplever att islam är en hotad religion i Sverige.

Nära på hälften av de tillfrågade församlingarna säger att muslimska kvinnor ofta blir illa bemötta av folk som inte gillar deras klädsel. Många slänger glåpord efter dem på stan så som ”åk hem” eller ”häxa”. En del muslimska kvinnor har också blivit påhoppade av folk i tunnelbanan som vill slita av dem slöjan och många kvinnor har också svårt att bli accepterade på sina arbeten på grund av sin klädsel.

En stor del av de muslimska församlingarna tycker att hotbilden mot dem blivit värre efter terrorattacken i New York den 11 september och många känner sig idag utpekade som misstänkta bara för att de är muslimer. Nermin Taha, en muslimsk kvinna i Växjö, menar att det är ett heltidsjobb att vara muslim. Hela tiden måste man försvara sig mot vad muslimer gör i andra delar av världen, säger Nermin Taha till Ekot.
Sarah Goodband

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro