Muslimer ofta hotade

Publicerad 2005-11-24

Var tredje muslimsk församling i Sverige har blivit utsatt för attentat med brandbomber eller skadegörelse, enligt en granskning som Ekot har gjort.

I undersökningen blev 100 muslimska församlingar tillfrågade om de har blivit utsatta för hot. Fyrtio procent av dem uppgav att de hade fått hotbrev med bland annat avföring eller rena dödshot. Var tredje församling har också blivit utsatt för attentat med brandbomber eller skadegörelse.

Vd:n för Islamic Center i Malmö, Bejzat Becirov, har blivit van att få hotfulla brev till moskén i Malmö vilken är den värst drabbade i Sverige. Stora delar av moskén brann ner 2003 efter ett attentat och så sent som i höstas kastades brandbomber in i byggnaden. I dag har man valt att ha bevakning av moskén dygnet runt.

En moskébesökare i Malmö, Bayram Sakir, säger att han vill kunna gå till moskén för att be i trygghet och inte med en rädsla för att den ska börja brinna. Han upplever att islam är en hotad religion i Sverige.

Nära på hälften av de tillfrågade församlingarna säger att muslimska kvinnor ofta blir illa bemötta av folk som inte gillar deras klädsel. Många slänger glåpord efter dem på stan så som ”åk hem” eller ”häxa”. En del muslimska kvinnor har också blivit påhoppade av folk i tunnelbanan som vill slita av dem slöjan och många kvinnor har också svårt att bli accepterade på sina arbeten på grund av sin klädsel.

En stor del av de muslimska församlingarna tycker att hotbilden mot dem blivit värre efter terrorattacken i New York den 11 september och många känner sig idag utpekade som misstänkta bara för att de är muslimer. Nermin Taha, en muslimsk kvinna i Växjö, menar att det är ett heltidsjobb att vara muslim. Hela tiden måste man försvara sig mot vad muslimer gör i andra delar av världen, säger Nermin Taha till Ekot.
Sarah Goodband

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA