20-åringen på Skaraborgs svensk socialisters möte i Skövde våren 2003.
© Daniel Olsson

Nazist gick bärsärk genom Göteborg

Publicerad 2005-02-08

Under loppet av någon timme lyckades den storväxta skinnskallen misshandla fem personer utan urskillning. Idag häktades en 20-årig nazist som på sannolika skäl misstänkt för den regelrätta bärsärkagången genom centrala delarna av Göteborg. Misstankarna rör misshandel och grov misshandel.

Tillsammans med kamrater ur den löst sammansatta gruppering av nazister som växt fram efter Nationaldemokraternas fall i Västsverige, tog sig 20-åringen sent under fredagnatten in till Göteborgs centrala delar.
Första larmet kom till polisen vid tretiden på natten om bråk på centralstationen. Därefter kom två ytterligare larm om misshandel. Hela tiden med signalementet på en stor, kraftig och rakad man i beige jacka i en grupp av yngre skinnskallar. Slutligen grips han när han försöker smita förbi en polispatrull som visiterade hans kamrater.

Nekar till brott
Under dagens häktningsförhandling nekade mannen till samtliga anklagelser. Vid ett tillfälle ska någon ur skinnskallegänget frågat två män om de var homosexuella. Innan de hann svara fick en av männen en flaska i huvudet, medan den andre fick ett slag mot ansiktet. De övriga misshandelsfallen har ingen som helst politiskt koppling och det rör sig om såväl kvinnor som män.
Därför frågade åklagaren under häktningsförhandlingen om 20-åringens inställning till homosexuella. 20-åringen vägrade kommentera frågan, varvid åklagaren påpekade att han helt nyligen dömdes för hets mot folkgrupp, sedan han burit en t-shirt med texten ”Böghatare” i centrala delarna av Uddevalla.
Polisen utreder just nu också misstankar om 20-åringens inblandning i en misshandel i Skövde den 28 augusti.

Från ND till NSF
20-åringen började sin politiska karriär i Nationaldemokraterna, förklarade offentligt att demokratin inte var något för honom och anslöt sig i november 2002 till Nationalsocialistisk front. Han bodde en tid i NSF:s partigård utanför Vara tillsammans med den nyligen dömde Västeråsnazisten Dan Dalén, men kom inte överens med partikamraterna och ingår idag i den löst sammansatta grupperingen av nationella i Göteborg.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA