Nazist riskerar miljonskadestånd

Publicerad 2005-06-09

En 27-årig nazist som fört ett datoriserat personregister dömdes av Helsingborgs tingsrätt under onsdagen att betala 10 000 kronor i skadestånd till en 48-årig kvinna.

179 personer, som företräds av samma ombud som kvinnan, väntas nu kräva samma belopp, en siffra som kan komma att stiga ytterligare då registret innehöll totalt 1068 personer.

Sigurd Heuman, lagman i Helsingborg, säger till Sveriges Radios ekoredaktion att domen förmodligen blir prejudicerande. Sammanlagt kan 27-åringen då tvingas att betala miljonbelopp i skadestånd.

I registret fanns uppgifter om personers adress, politiska åsikt, sexuella läggning, etniska bakgrund och hudfärg noterat. Även förkortningar som J för jude och SVA för ”svartskalle” återfanns i registret.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA