Nazist riskerar miljonskadestånd

Publicerad 2005-06-09

En 27-årig nazist som fört ett datoriserat personregister dömdes av Helsingborgs tingsrätt under onsdagen att betala 10 000 kronor i skadestånd till en 48-årig kvinna.

179 personer, som företräds av samma ombud som kvinnan, väntas nu kräva samma belopp, en siffra som kan komma att stiga ytterligare då registret innehöll totalt 1068 personer.

Sigurd Heuman, lagman i Helsingborg, säger till Sveriges Radios ekoredaktion att domen förmodligen blir prejudicerande. Sammanlagt kan 27-åringen då tvingas att betala miljonbelopp i skadestånd.

I registret fanns uppgifter om personers adress, politiska åsikt, sexuella läggning, etniska bakgrund och hudfärg noterat. Även förkortningar som J för jude och SVA för ”svartskalle” återfanns i registret.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA