Nazist riskerar miljonskadestånd

Publicerad 2005-06-09

En 27-årig nazist som fört ett datoriserat personregister dömdes av Helsingborgs tingsrätt under onsdagen att betala 10 000 kronor i skadestånd till en 48-årig kvinna.

179 personer, som företräds av samma ombud som kvinnan, väntas nu kräva samma belopp, en siffra som kan komma att stiga ytterligare då registret innehöll totalt 1068 personer.

Sigurd Heuman, lagman i Helsingborg, säger till Sveriges Radios ekoredaktion att domen förmodligen blir prejudicerande. Sammanlagt kan 27-åringen då tvingas att betala miljonbelopp i skadestånd.

I registret fanns uppgifter om personers adress, politiska åsikt, sexuella läggning, etniska bakgrund och hudfärg noterat. Även förkortningar som J för jude och SVA för ”svartskalle” återfanns i registret.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.