Nationaldemokraternas Marc Abramsson buades ut av motdemonstranter i Södertälje.
© Expo

ND buades ut i Södertälje

Publicerad 2005-09-19

Nationaldemokraterna buades ut när de höll ett torgmöte i Södertälje söndagen den 18 september. Försöket att vinna politiska poäng på händelserna i stadsdelen Ronna en vecka tidigare misslyckades och nazisterna eskorterades av polis ut ur staden.

Nationaldemokraterna hade lyckats trumma ihop ett fyrtiotal anhängare till mötet i Södertälje Centrum. Manifestationen utgjordes främst av unga män. De få kvinnor som medverkade i tåget utrustades med svenska flaggor och fick flankera talarna när de försökte få ut sitt budskap till de 200-300 åskådarna som stod vid sidan av torget.

En av talarna var ND: s riksorganisatör Marc Abramsson. Hans tal avbröts flera gånger av rop från åskådarna och han hade svårt att göra sig hörd i sorlet. När Abramsson talade om hur ingen vill ha en mångkulturell politik skrattades han ut av publiken.

Meningar går i sär
Exakt vad som hände i Ronna på kvällen söndagen den 11 september är inte klarlagt. Meningarna går isär om huruvida de värsta bråken kunnat undvikas om poliserna tagit det lugnare, eller om poliserna blev anfallna av en ilsken mobb. Nationaldemokraternas analys av händelserna var glasklar.

– Varför skjuts det mot poliser?, undrade Abramsson. Handlar det om ungdomsgäng? Om Fattigdom? Om Kriminella? Nej, det handlar om ett samhälle ställt mot ett annat!

Nödstopp för invandring
Lösningen var, enligt Abramsson, nödstopp på all utomeuropeisk invandring, minskade bidrag till invandrare och utvisning av invandrare som dömts för brott.

Ingen konfrontation mellan grupperna
Polisen hade förberett sig på bråk. Enligt Ufuk Sen vid Södertörnspolisen hade man räknat med mellan femtio och hundra Nationaldemokrater och ett okänt antal motdemonstranter. Polisen lyckades hålla de två grupperna isär och det blev ingen konfrontation. Två motdemonstranter greps senare, misstänkta för förberedelse till grov misshandel respektive brott mot knivlagen. Båda försattes på fri fot senare under dagen.

HÅKAN GESTRIN
Daniel Olsson

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA