NSF-aktivist åtalad

Publicerad 2005-02-25

Ännu en NSF-aktivist står åtalad för hets mot folkgrupp. Justitiekanslern, JK, beslutade i torsdags att åtala en 19-åring för två texter som publicerats på partiets hemsida. I februari fälldes den då ansvarige utgivaren för tidningsupplagan för hets mot folkgrupp och dömdes till fyra månaders fängelse.

De två artiklar som nu fått JK att väcka åtal hetsar mot homosexuella och romer. Dessa ska enligt JK uttrycka missaktning mot grupper på grund av deras sexuella läggning och deras etniska ursprung. Det var en anmälan från förra året som fick JK att granska NSF:s internet-sida, enligt TT. Perioden mellan den 18 oktober till den 16 februari undersöktes av JK.

JK har förhört den 19-åriga mannen, som kommer att ställas inför rätta i Norrköpings tingsrätt. Kammaråklagare Ingemar Welander har fått uppdraget att föra målet. 19-åringen står fortfarande, enligt Radio- och tv-verket, kvar som ansvarig utgivare för sidan. Texterna var inte under fredagen borttagna.

I februari dömdes den tidigare ansvariga utgivaren för NSF:s tidning till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp i Blekinge tingsrätt.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.