NSF-aktivist åtalad

Publicerad 2005-02-25

Ännu en NSF-aktivist står åtalad för hets mot folkgrupp. Justitiekanslern, JK, beslutade i torsdags att åtala en 19-åring för två texter som publicerats på partiets hemsida. I februari fälldes den då ansvarige utgivaren för tidningsupplagan för hets mot folkgrupp och dömdes till fyra månaders fängelse.

De två artiklar som nu fått JK att väcka åtal hetsar mot homosexuella och romer. Dessa ska enligt JK uttrycka missaktning mot grupper på grund av deras sexuella läggning och deras etniska ursprung. Det var en anmälan från förra året som fick JK att granska NSF:s internet-sida, enligt TT. Perioden mellan den 18 oktober till den 16 februari undersöktes av JK.

JK har förhört den 19-åriga mannen, som kommer att ställas inför rätta i Norrköpings tingsrätt. Kammaråklagare Ingemar Welander har fått uppdraget att föra målet. 19-åringen står fortfarande, enligt Radio- och tv-verket, kvar som ansvarig utgivare för sidan. Texterna var inte under fredagen borttagna.

I februari dömdes den tidigare ansvariga utgivaren för NSF:s tidning till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp i Blekinge tingsrätt.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA