NSF-aktivist åtalad

Publicerad 2005-02-25

Ännu en NSF-aktivist står åtalad för hets mot folkgrupp. Justitiekanslern, JK, beslutade i torsdags att åtala en 19-åring för två texter som publicerats på partiets hemsida. I februari fälldes den då ansvarige utgivaren för tidningsupplagan för hets mot folkgrupp och dömdes till fyra månaders fängelse.

De två artiklar som nu fått JK att väcka åtal hetsar mot homosexuella och romer. Dessa ska enligt JK uttrycka missaktning mot grupper på grund av deras sexuella läggning och deras etniska ursprung. Det var en anmälan från förra året som fick JK att granska NSF:s internet-sida, enligt TT. Perioden mellan den 18 oktober till den 16 februari undersöktes av JK.

JK har förhört den 19-åriga mannen, som kommer att ställas inför rätta i Norrköpings tingsrätt. Kammaråklagare Ingemar Welander har fått uppdraget att föra målet. 19-åringen står fortfarande, enligt Radio- och tv-verket, kvar som ansvarig utgivare för sidan. Texterna var inte under fredagen borttagna.

I februari dömdes den tidigare ansvariga utgivaren för NSF:s tidning till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp i Blekinge tingsrätt.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA