NSF-ledare omhäktad

Publicerad 2005-12-07

Jonas Andersson, länsledare för Nationalsocialistisk Front, NSF, i Östergötland, blev igår omhäktad tillsammans med tre andra misstänkta gärningsmän, vilka är 24, 22 och 21 år gamla. De har suttit häktade sedan den 23 november misstänkta för förberedelse till mordbrand och grov misshandel.

Åtalet mot de misstänkta, vilket skulle ha varit väckt senast idag, är fördröjt. Anledningen är att det behövs mer tid till den tekniska utredningen och förhör med de misstänkta.

24-åringen och 22-åringen gick med på åtalsförlängning medan Jonas Andersson och 21-åringen krävde omhäktningsförhandlingar, vilka hölls igår bakom stängda dörrar. De båda misstänkta fick följa förhandlingarna över videolänk från häktet i Norrköping, skriver Östgöta Correspondenten.

Vapen i bilen
Den 20 november stoppade polisen i Linköping en bil med fem personer. I bilen fann polisen vapen, bland annat molotovcocktails, slagträn, tårgas och knivar. En av passagerarna, 17 år gammal, släpptes senare på grund av att han ansågs vara för ung för att sitta frihetsberövad.

Samtliga nu omhäktade är sedan tidigare kända inom nazikretsar. Jonas Andersson och 24-åringen är tidigare dömda för flera brott, däribland misshandel och vapenbrott.

Åtalet ska nu vara väckt senast den 14 december.
Expo

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA