NSF-ledare omhäktad

Publicerad 2005-12-07

Jonas Andersson, länsledare för Nationalsocialistisk Front, NSF, i Östergötland, blev igår omhäktad tillsammans med tre andra misstänkta gärningsmän, vilka är 24, 22 och 21 år gamla. De har suttit häktade sedan den 23 november misstänkta för förberedelse till mordbrand och grov misshandel.

Åtalet mot de misstänkta, vilket skulle ha varit väckt senast idag, är fördröjt. Anledningen är att det behövs mer tid till den tekniska utredningen och förhör med de misstänkta.

24-åringen och 22-åringen gick med på åtalsförlängning medan Jonas Andersson och 21-åringen krävde omhäktningsförhandlingar, vilka hölls igår bakom stängda dörrar. De båda misstänkta fick följa förhandlingarna över videolänk från häktet i Norrköping, skriver Östgöta Correspondenten.

Vapen i bilen
Den 20 november stoppade polisen i Linköping en bil med fem personer. I bilen fann polisen vapen, bland annat molotovcocktails, slagträn, tårgas och knivar. En av passagerarna, 17 år gammal, släpptes senare på grund av att han ansågs vara för ung för att sitta frihetsberövad.

Samtliga nu omhäktade är sedan tidigare kända inom nazikretsar. Jonas Andersson och 24-åringen är tidigare dömda för flera brott, däribland misshandel och vapenbrott.

Åtalet ska nu vara väckt senast den 14 december.
Sarah Goodband

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro