Simon Wiesenthal blev 96 år.
© Simon Wiesenthal Center

Simon Wiesenthal död

Publicerad 2005-09-20

Den världsberömda nazistjägaren Simon Wiesenthal är död. Han dog i Wien 96 år gammal.

Den judiske överlevaren räddades ur det österrikiska koncentrationslägret Mauthausen i maj 1945 och ägnade resterande delen av sitt liv åt att få fatt i de ansvariga bakom förintelsen i det nazistiska Tyskland.

Informationen från Simon Wiesenthal och hans institut i Österrike fick 1960 SS-mannen Adolf Eichmann utelämnad till Israel. Han avrättades kort därpå. 1967 greps lägerkommendanten från Treblinka Franz Stangl i Brasilien efter information från institutet. Han utlämnades till Västtyskland som dömde honom till livstids fängelse.

Under åren har flera krigsförbrytare jagats upp från sina gömställen runt om i världen med information från Simon Wiesenthal och hans institut.

Simon Wiesenthal var också författare till flera böcker, bland annat flera självbiografier och boken ”Mördarna mitt ibland oss” om hans jakt efter nazister.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA