Simon Wiesenthal blev 96 år.
© Simon Wiesenthal Center

Simon Wiesenthal död

Publicerad 2005-09-20

Den världsberömda nazistjägaren Simon Wiesenthal är död. Han dog i Wien 96 år gammal.

Den judiske överlevaren räddades ur det österrikiska koncentrationslägret Mauthausen i maj 1945 och ägnade resterande delen av sitt liv åt att få fatt i de ansvariga bakom förintelsen i det nazistiska Tyskland.

Informationen från Simon Wiesenthal och hans institut i Österrike fick 1960 SS-mannen Adolf Eichmann utelämnad till Israel. Han avrättades kort därpå. 1967 greps lägerkommendanten från Treblinka Franz Stangl i Brasilien efter information från institutet. Han utlämnades till Västtyskland som dömde honom till livstids fängelse.

Under åren har flera krigsförbrytare jagats upp från sina gömställen runt om i världen med information från Simon Wiesenthal och hans institut.

Simon Wiesenthal var också författare till flera böcker, bland annat flera självbiografier och boken ”Mördarna mitt ibland oss” om hans jakt efter nazister.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA