Skratta eller gråta – humor i koncentrationsläger

Bertil Neuman, Carlssons förlagKan man skratta när man är fånge i ett koncentrationsläger? Och om det är möjligt - är det moraliskt riktigt? Bertil Neuman har skrivit en tänkvärd bok om humor som frodas när den borde vara dödförklarad.


1939 infördes i Tyskland ett förbud mot politiska skämt. Men att lagstifta mot humor är förstås en omöjlighet – och var det redan i Nazityskland. När Bertil Neuman frågar Lili Rikman, överlevande från koncentrationslägren, hur hon tänkte de där åren svarar hon att det i hennes värld fanns två val, att: ”gråta eller att skratta”. Tillsammans med många andra människor på fel sida om taggtråden kring koncentrationslägret, valde hon att skratta.

Skratta eller gråta handlar om att bevara sin värdighet och sitt hopp med hjälp av humor. Efter en ambitiös research, till större delen byggd på intervjuer med överlevande från koncentrationsläger, visar Neuman hur humorn är möjlig att använda som ett kollektivt vapen mot förtryckarna. Självironi, stark inre disciplin och mod är de nödvändiga komponenterna.

Missa inte intervjun med författaren till Skratta eller Gråta, Bertil Neuman, i nästa nummer av EXPO
Anna Amnéus

Verktyg:

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA