Upplopp i Bromma

Publicerad 2005-11-17

En polis skadades när aktivister från Salemfonden drabbade samman med antifascister igår kväll vid tunnelbanestationen Bromma plan. En person greps av polisen, men släpptes senare.

- Vi rubricerar det inträffade som våldsamt upplopp, säger Kjell Hellström, stationsbefäl på västerort polisdistrikt.

Det var vid 17.20 som bråket uppstod utanför tunnelbanestationen vid Bromma plan. Aktivister från högerextrema Salemfonden var på plats för att dela ut propaganda inför den årliga marschen i Salem.

- Tre patrullerande poliser befann sig i området när bråket utbröt och blev vittnen till händelsen. En av poliserna skadades av tårgas, säger Kjell Hellström.

Enligt polisen är oklart vem eller vilka som startade bråket. Men enligt uppgift har det gått våldsamt till. Flera personer sågs blödande lämna området. Polisen tror att dessa varit inblandande i bråket eftersom ingen anmälan inkommit. Även andra personer som var på plats blev indragna.

- Många oskyldiga drabbades, hur många vet vi inte, men resenärer ramlade bland annat ner för trappor i tumulten, säger Kjell Hellström.

När grupperingarna skingrats fann polisen en mattkniv och en stålbatong på platsen. Även sprayburkar återfanns.

Propagandaoffensiv
Salemfonden står som arrangör för den högerextrema marschen i Salem. Marschen är officiellt en minnesmarsch för Daniel Wretström, som 2000 mördades i Salem. Sedan dess har det varje år i december samlats nazistiska grupperingar för att delta i tåget.

Till årets marsch har Salemfonden tryckt upp en tidning, som ska delas ut främst i Stockholmsområdet. Enligt deras egna uppgifter är upplagan på 100 000.

Vid förra årets marsch minskade antalet deltagare för första gången. Samtidigt har marschen blivit allt mer radikal år från år. I talen attackeras demokratin och det etablerade samhället. Till årets marsch skriver arrangörerna: ”Sveriges samlade motståndsrörelse är inte snäll. Och den har inget behov av att bli legitimerad av den regim som den bekämpar.”

Anti-fascistisk aktion, afa, har meddelat att de tänker hindra marschen genom att stoppa pendeltågen till Salem. På sin hemsida skriver gruppen: ” Blockera - agera - sabotera! Inte en nazist ska lämna stationen gående. Vår styrka är vår militants!”
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA