Ytterligare två anhållna efter göteborgsmisshandel

Publicerad 2005-04-15

Ytterligare två unga högerextremister har idag begärts häktade för den grova misshandeln vid Stigbergstorget i Göteborg för två veckor sedan. De två 18-åringarna har koppling till samma löst sammansatta nätverk som övriga häktade.

En av 18-åringarna, en före detta medlem i Nationalsocialistisk front, anhölls redan i onsdags misstänkt för inblandning i den grova misshandeln där fyra personer utan koppling till någon av de militanta vänsterorganisationerna i Göteborg angreps. En man jagades hela vägen hem till sin lägenhet där misshandeln fortsatte och lägenheten slogs sönder.
Den andra 18-åringen är från Kungälv och anhölls dagen därpå. Båda unga männen är sedan tidigare åtalade tillsammans för att ha hotat en polisman till livet vid ett bråk mellan ungdomar i centrala Kungälv tidigare i år.
Båda två har varit aktiva inom det nybildade nätverket Göteborgs fria nationalister, GFN.

En åberopade nödvärn
Förra onsdagen häktades sex unga högerextremister för två fall av grov misshandel under natten. De greps tillsammans med ytterligare två unga män under natten då misshandeln ägde rum. En släpptes senare på fri fot och en friades vid häktningsförhandlingen. Av de sex som nu sitter häktade är det bara en av som gjorde någon form av medgivande under häktningsförhandlingen. En av männen erkände att han utdelat ett slag, men åberopade nödvärn.
Daniel Olsson

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.