Ytterligare två anhållna efter göteborgsmisshandel

Publicerad 2005-04-15

Ytterligare två unga högerextremister har idag begärts häktade för den grova misshandeln vid Stigbergstorget i Göteborg för två veckor sedan. De två 18-åringarna har koppling till samma löst sammansatta nätverk som övriga häktade.

En av 18-åringarna, en före detta medlem i Nationalsocialistisk front, anhölls redan i onsdags misstänkt för inblandning i den grova misshandeln där fyra personer utan koppling till någon av de militanta vänsterorganisationerna i Göteborg angreps. En man jagades hela vägen hem till sin lägenhet där misshandeln fortsatte och lägenheten slogs sönder.
Den andra 18-åringen är från Kungälv och anhölls dagen därpå. Båda unga männen är sedan tidigare åtalade tillsammans för att ha hotat en polisman till livet vid ett bråk mellan ungdomar i centrala Kungälv tidigare i år.
Båda två har varit aktiva inom det nybildade nätverket Göteborgs fria nationalister, GFN.

En åberopade nödvärn
Förra onsdagen häktades sex unga högerextremister för två fall av grov misshandel under natten. De greps tillsammans med ytterligare två unga män under natten då misshandeln ägde rum. En släpptes senare på fri fot och en friades vid häktningsförhandlingen. Av de sex som nu sitter häktade är det bara en av som gjorde någon form av medgivande under häktningsförhandlingen. En av männen erkände att han utdelat ett slag, men åberopade nödvärn.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA