Ytterligare två anhållna efter göteborgsmisshandel

Publicerad 2005-04-15

Ytterligare två unga högerextremister har idag begärts häktade för den grova misshandeln vid Stigbergstorget i Göteborg för två veckor sedan. De två 18-åringarna har koppling till samma löst sammansatta nätverk som övriga häktade.

En av 18-åringarna, en före detta medlem i Nationalsocialistisk front, anhölls redan i onsdags misstänkt för inblandning i den grova misshandeln där fyra personer utan koppling till någon av de militanta vänsterorganisationerna i Göteborg angreps. En man jagades hela vägen hem till sin lägenhet där misshandeln fortsatte och lägenheten slogs sönder.
Den andra 18-åringen är från Kungälv och anhölls dagen därpå. Båda unga männen är sedan tidigare åtalade tillsammans för att ha hotat en polisman till livet vid ett bråk mellan ungdomar i centrala Kungälv tidigare i år.
Båda två har varit aktiva inom det nybildade nätverket Göteborgs fria nationalister, GFN.

En åberopade nödvärn
Förra onsdagen häktades sex unga högerextremister för två fall av grov misshandel under natten. De greps tillsammans med ytterligare två unga män under natten då misshandeln ägde rum. En släpptes senare på fri fot och en friades vid häktningsförhandlingen. Av de sex som nu sitter häktade är det bara en av som gjorde någon form av medgivande under häktningsförhandlingen. En av männen erkände att han utdelat ett slag, men åberopade nödvärn.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA