16-åriga pojkar dömda för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-01-18

Två 16-åriga pojkar från Arvika har dömts till dagsböter för hets mot folkgrupp och förtal sedan de skrivit rasistiska slagord på ett så kallat community på Internet.


Enligt hovrätten i västra Sverige är det utrett att det är de båda pojkarna som har tillverkat en presentationssida i en jämnårig pojkes namn och därefter skrivit ”100 % vit” och ”Sverige Sverige fosterland, inga negrer i mitt land” på sidan. Den falska hemsidan fick pojken att framstå i skolan som rasist.

Oenig hovrätt
Värmlands tingsrätt friade de båda pojkarna då man inte ansåg att det var fullt ut bevisat att de båda pojkarna låg bakom sidan. Själva budskapet ansåg tingsrätten dock vara hets mot folkgrupp. Hovrätten har fått del av ny bevisning och ändrar tingsrättens dom och dömer pojkarna till vardera 80 dagsböter för hets mot folkgrupp och förtal. Hovrätten var inte enig. Två av hovrättsråden ville fria pojkarna och fastställa tingsrättens dom.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA