16-åriga pojkar dömda för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-01-18

Två 16-åriga pojkar från Arvika har dömts till dagsböter för hets mot folkgrupp och förtal sedan de skrivit rasistiska slagord på ett så kallat community på Internet.


Enligt hovrätten i västra Sverige är det utrett att det är de båda pojkarna som har tillverkat en presentationssida i en jämnårig pojkes namn och därefter skrivit ”100 % vit” och ”Sverige Sverige fosterland, inga negrer i mitt land” på sidan. Den falska hemsidan fick pojken att framstå i skolan som rasist.

Oenig hovrätt
Värmlands tingsrätt friade de båda pojkarna då man inte ansåg att det var fullt ut bevisat att de båda pojkarna låg bakom sidan. Själva budskapet ansåg tingsrätten dock vara hets mot folkgrupp. Hovrätten har fått del av ny bevisning och ändrar tingsrättens dom och dömer pojkarna till vardera 80 dagsböter för hets mot folkgrupp och förtal. Hovrätten var inte enig. Två av hovrättsråden ville fria pojkarna och fastställa tingsrättens dom.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro