16-åring åtalad för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-05-05

En 16-åring från Katrineholm som haft nazistiska symboler och foton med personer som gör så kallad Hitlerhälsning på en sida på ungdomssajten Lunarstorm åtalas för hets mot folkgrupp.

16-åringen säger i förhör med polisen att han är nazist och ”har sådana sympatier”.
Hans mamma är med under förhöret och säger att pojken fått sina värderingar från sin farfar som enligt henne är nazist. Farfadern som är född 1924 var medlem i Nationaldemokraterna 2004. 16-åringen säger till polisen att farfadern är demokrat medan han själv är emot demokrati.

16-åringen nekar till brott och menar att det är någon annan som lagt upp bilderna på hans sida, men han vill inte berätta vem den personen är.

Enligt åklagaren har 16-åringen via sidan ”spritt meddelande som uttrycker hot och missaktning mot folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse och sexuell läggning”.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro