16-åring åtalad för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-05-05

En 16-åring från Katrineholm som haft nazistiska symboler och foton med personer som gör så kallad Hitlerhälsning på en sida på ungdomssajten Lunarstorm åtalas för hets mot folkgrupp.

16-åringen säger i förhör med polisen att han är nazist och ”har sådana sympatier”.
Hans mamma är med under förhöret och säger att pojken fått sina värderingar från sin farfar som enligt henne är nazist. Farfadern som är född 1924 var medlem i Nationaldemokraterna 2004. 16-åringen säger till polisen att farfadern är demokrat medan han själv är emot demokrati.

16-åringen nekar till brott och menar att det är någon annan som lagt upp bilderna på hans sida, men han vill inte berätta vem den personen är.

Enligt åklagaren har 16-åringen via sidan ”spritt meddelande som uttrycker hot och missaktning mot folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse och sexuell läggning”.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA