Aggresiv stämning när NSF och SMR samlades till demonstration i centrala Stockholm.
© Expo

Aggressiv stämning vid demonstration

Publicerad 2006-01-28

Större grupper gjorde utfall mot motdemonstranter när Nationalsocialistisk Front och Svenska Motståndsrörelsen samlade till demonstration på lördagen. Totalt deltog 270 nazister i demonstrationen som gick från Norra Bantorget till Odenplan där tal hölls av Daniel Höglund och Magnus Söderman.

Fredagen 27 januari är officiell minnesdag för Förintelsens offer under andra världskriget. Dagen är årsdagen för befrielsen av förintelselägret Auschwitz-Birkenau i södra Polen. Nationalsocialistisk Front och Svenska Motståndsrörelsen gick för ett par veckor sedan ut med uppmaningen att samla till demonstration dagen efter "...för att protestera mot skuldbeläggandet av vårt folk, mot ensidig och propagandistisk historieskrivning och viktigast av allt, mot den pågående och ytterst reella Förintelsen av vårt folk."

Drygt 270 nazister samlades vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Grupperna kom samlade till platsen. Vid skolgården i anslutning till torget delades sköldar ut och man ställde upp med fanborg bestående av svenska fanor och organisationsfanor. Strax efter halv ett började tåget att gå mot Odenplan som var slutdestination. I led om tre gick marschen och längst fram bars en banderoll med texten "Stoppa Förintelsen av vårt folk."

På vägen inträffade mindre skärmytslingar där militanta vänstergrupper försökte attackera tåget. Den militanta organisationen Antifascistisk Aktion hade kallat till motdemonstration med Hötorget som samlingsplats, ett par hundra meter från Norra Bantorget.

Stämningen vid Odenplan var aggressiv och högerextremisterna gjorde flera utfall mot motdemonstranter. Polisen kunde dock hålla grupperna isär. På plats talade Daniel Höglund för Nationalsocialistisk Fronts räkning. Höglund sitter i riksstyrelsen för NSF. Magnus Söderman talade för Svenska Motståndsrörelsen.

I anslutning till demonstrationen gick en grupp nazister runt, klädda efter tyskt modernt mönster inom den nationella rörelsen. Iförda palestinasjalar och svart klädsel, som för tankarna till organiserade antifascister, kunde de komma förbi polisen och utföra attacker mot motdemonstranter. Civilpoliser kunde dock avstyra attackerna innan det slutade med personskador.

Strax efter klockan två upplöstes demonstrationen vid Odenplan och högerextremisterna tog tunnelbanan därifrån. Flera konfrontationer har därefter rapporterats mellan antifascister och högerextremister. Flera grupper har också visiterats av polis under dagen.
Richard Slätt

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro