Åklagare: ”Minst tre års fängelse för RFSL-mordbrand”

Publicerad 2006-01-25

- Jag anser att homosexualitet är ett brott mot naturens lagar, det ska inte accepteras och absolut inte uppmuntras, sa den 26-åring som igår stod inför rätta vid Luleå tingsrätt för att tillsammans med en 23-årig kamrat vid två tillfällen ha kastat in brandbomber, så kallade molotovcocktails, i RFSL:s lokaler i Piteå. Kammaråklagare Folke Ailinpieti yrkade i sin slutplädering på minst tre års fängelse för de båda männen.


- I det här fallet var motivet solklart. [26-åringen] sa frankt att det var ett angrepp på den här föreningen för att den drevs av homosexuella, säger Ailinpieti till Expo.
- Han ville skrämma dem. Det är solklart.
Den 26-årige mannen iakttogs av polisen redan efter första attacken mot RFSL-lokalen den 29 oktober förra året.
Då hade några vittnen som ”gjorde raggen” genom Piteås gator larmat polisen. Signalementet de gav, en man med militärbyxor, mörk bomberjacka och keps, stämde in på 26-åringen som fotograferades och avvisiterades av polis en dryg halvtimme senare.
Mannen var också känd som nazist av polisen sedan tidigare och han har bland annat deltagit vid en av Nationalsocialistisk fronts Vit makt-spelningar i Tråvad utanför Vara.

Kunde inte motivera sitt handlande
Den medåtalade 23-åringen beskrivs som mer tillbakadragen. Under rättegången har han medgivit att han deltagit vid de båda attackerna, men utan att kunna motivera sitt agerande.
I förhör frågade polisen honom vad RFSL står för och han svarade:
- Riksförbundet för sexuellt predikande bla bla.
- Vad tycker du om deras verksamhet, frågade förhörsledaren och 23-åringen svarade:
- Ja, jag håller inte med.

Båda medger att de suttit hemma i 26-åringens lägenhet och lyssnat på musik och druckit öl för att sedan bege sig ut och attackera ”böghuset” som de kallar RFSL-lokalen.
Polisen har beslagtagit ett kollegieblock där de båda männen ritat ut precis hur de ska gå tillväga, vilka fönster de ska kasta in brandbomberna till och i blocket är också en lista av ingredienser för molotovcocktails nedplitat tillsammans med telefonnummer, olika fakta om andra världskriget och en lång rad namn på kända vit makt-band.

En tredje man
Trots att polisen träffade på 26-åringen direkt efter den första branden räckte inte bevisningen till något gripande. En månad senare, den 26 november samlades de båda åtalade männen i en lägenhet i Piteå igen; denna gång tillsammans med en 29-årig man och 23-åringens hustru. 29-åringen berättade hur stämningen blev allt mer aggressiv ju mer alkohol de båda åtalade drack och han började ana vad de båda hade för planer för kvällen.
Kanske bidrog det faktum att han samma natt som RFSL-lokalen brann första gången fick ta emot ett SMS från 26-åringen med meddelandet ”Böghuset brann i natt och det vet inte [23-åringen] och jag ingenting om he he he.”
En månad sedan följde 29-åringen de båda åtalen till lokalen, men han höll sig på avstånd. På så vis slapp han nu också åtal.

Stannar kvar i häktet
Efter tisdagens rättegång togs beslut om att de två åtalade männen ska stanna kvar i häkte. Nästa tisdag beräknar Luleå tingsrätt avkunna dom i målet.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro