Åklagaren kräver hårdare straff för Linköpingsnazister

Publicerad 2006-01-24

Åklagaren överklagade igår domarna mot de fyra nazister som dömdes i december 2005 för förberedelse till grov misshandel i Linköping.

Den 19 november förra året fann polisen vapen i de dömdas bil. Tingsrätten i Linköping dömde i december förra året de fyra för förberedelse till grov misshandel till fängelse i mellan ett halvår och nio månader.

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund överklagar domarna med motiveringen att straffen var för låga, med anledningen av att föremålen som återfanns i bilen skulle kunna användas för grövre brott än grov misshandel.

Dessutom finns det, enligt åklagaren, väldigt få tidigare domar gällande förberedelsebrott och det här fallet kan få en viktig prejudicerande roll, skriver Östgöta Correspondenten.

De fyra dömda männen har sedan tidigare överklagat sina domar med krav på mildare straff eller frikännande.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA