Al-Manar TV tillbakavisar uppgifter i Expressen

Publicerad 2006-02-09

Enligt en artikel i Expressen varnar den libanesiska TV-kanalen Al-Manar svenskarna som en följd av Sverigedemokraternas planerade publicering av Mohammedkarikatyrer i partiets tidning SD-Kuriren. Detta är något som nyhetschefen på TV-kanalen tillbakavisar.

- Vi har rapporterat om den pågående teckningstävlingen i svenska SD-kuriren, säger nyhetschefen på Al-Manar TV, Ali Yusef. Men att vi ska ha utfärdat en varning till Sverige och svenskarna är överdrivet. Däremot har vi speglat den ilska som finns bland muslimer efter publiceringarna som varit.

Det var för några veckor sedan som Sverigedemokraternas partitidning SD-kuriren uppmanade sina läsare att måla sina egna karikatyrer på Mohammed för att i nästa nummer publicera ett urval av dem.

Al-Manar fick reda på SD-kurirens planerade publicering genom internationella nyhetsbyråer. Man har också fått information om att Sveriges regering inte ställer sig bakom publiceringen, att det är oacceptabelt och strider mot regeringens åsikter. Även den Svenska konsulatet i Beirut skall enligt Yusef ha varit i kontakt med TV-kanalen rörande SD-kurirens teckningstävling.

- Vi har kollat upp SD-Kurirens hemsida och är medvetna om att tidningen är Sverigedemokraternas partiorgan. Detta har vi också rapporterat om, fortsätter Ali Yusef.

Enligt Expressen ska nyheten om karikatyrerna toppat nyheterna i arabisk media. Även detta tillbakavisar nyhetschefen på Al-Manar TV.

- Det stämmer att nyheten har ingått i vår rapportering, men den har inte toppat nyheterna.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN
Daniel Olsson

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro