Ärkebiskop slutar sända i Skånepartiets radio

Publicerad 2006-02-24

Den grekiskt ortodoxa ärkebiskopen Kyrrillios, som egentligen heter Kjell Markskog, skulle bli Skånepartiets nya dragplåster.

Tre timmar i veckan skulle Kyrrillios ha telefonväkteri och spela andliga sånger i partiets radio. Samarbetet varade dock bara i en vecka och i efterhand säger ärkebiskopen att hans medverkan endast var tillfällig, i väntan på eget sändningstillstånd.

- Jag har sökt eget tillstånd för att sända närradio. Jag har ingenting med Skånepartiet att göra. Vi är långt ifrån överens, säger han till Expo.se.

Han har sökt tillstånd på de två olika närradiofrekvenserna som finns i Malmö. En av dessa ägs av Malmö Fria närradioförening (MFN), där även Skånepartiet sänder.

Ordförande för MFN är Carl P Herslow som också är partiledare för Skånepartiet. På MFN:s frekvens sänder i stort sätt enbart föreningar som är kopplade till Skånepartiet. Bland dessa återfinns partiets handikappsförbund, jazzförbund och kulturförbund.

Ärkebiskop Kyrrillios tror inte att hans lyssnare kommer att reagera negativt om han sänder på MFN:s frekvens.

- Jag tror att min närvaro kan väcka samförstånd, säger han.

Ser ljuspunkter i partiet
Skånepartiet har som krav att islam ska förbjudas, men Kyrillios menar att man inte kan "kasta ut" muslimer och de är här för att stanna. Han tycker likväl att det finns delar inom islam som kan diskuteras.

- Som kristen måste jag kunna kritisera islam, jag hetsar inte, säger Kyrillios.

Men ärkebiskopen ser också ljuspunkter i Skånepartiet.

- Det är högt i tak i Skånepartiet och jag fick väldigt god respons efter min sändning.

Alexander Bengtsson
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro