Åtal för attack mot ABF-lokal

Publicerad 2006-06-12

Två 20-åringar har åtalats för attacken mot Socialistiska partiets studiecirkel i Vimmerby för tre månader sedan. Åtalet rör olaga intrång, misshandel och skadegörelse. De båda männen är tidigare kända i nazistiska samman och de nekar till brott.

- De uppger att de inte var i Vimmerby alls den här kvällen, säger kammaråklagare Lennart Löthman till Expo.se.

Tiotal nazister
Det var på kvällen den 12 mars som ett tiotal maskerade nazister beväpnade med tillhyggen attackerade en studiecirkel med ungefär lika många ungdomar. Mötet arrangerades av Socialistiska partiet och hölls i Arbetarnas bildningsförbunds, ABF, lokaler.

Åtta personer misshandlades av nazistgänget som enligt vittnesuppgifter var beväpnade med fjäderbatonger.

Ytterligare en ung man har tidigare delgivits misstanke om brott, men åklagaren valde att inte väcka åtal mot honom eftersom bevisningen inte var tillräckligt stark.

Tappade maskeringar
De nu åtalade 20-åringarna kommer från trakten och tros ha blivit av med sina maskeringar under attacken och har därför gått att peka ut.

Utsikterna för att få fast fler av de attackerande nazisterna är inte stora, tror Lennart Löthman.
- Då får det komma fram helt nya uppgifter, säger han.

De två åtalade 20-åringarna var tidigare aktiva i kretsen kring Nationalsocialistisk front, NSF. Men åtminstone en av dem har också på senare tid förekommit i sammanhang kring Svenska motståndsrörelsen.

Fem av de åtta som misshandlades kräver skadestånd på sammanlagt 60 000 kronor för sveda och värk samt kränkning.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro