Åtal för rasistmisshandel på Göteborgsskola

Publicerad 2006-02-09

Den 13-åriga somaliska flickan överfölls bakifrån av rasistgänget på Kålltorpsskolans skolgård. Hon sparkades till marken och fick liggande ta emot sparkar och slag från tre eller fyra killar.

- Neger, svartskalle, Stick hem till ditt hemland, skrek de åt den ensamma flickan.
Det hävdar åklagaren som nu åtalar en 15-årig elev för misshandeln den 17 oktober. 15-åringen nekar till brott och säger att han varken vill ”prata eller ta på flickan det gäller”.

Den två år yngre flickan berättar hur hon blivit trakasserad av killarna i gänget under lång tid. Hon berättar att hon har kallats för neger och apa på grund av sin mörka hy och för häxa eftersom hon bär slöja.
Åklagaren kräver nu att tingsrätten tar hänsyn till att 15-åringen påstås ha rasistiska motiv för misshandeln och att han därmed döms till ett hårdare straff.

Pojken har tagits om hand på ett behandlingshem men har nu kommit tillbaka till skolan. I samråd med socialtjänsten har han gått med på att träffa en avhoppad nazist för att diskutera och reflektera över sig själv som nazist. Den misshandlade flickan har lämnat skolan.

Skulle göra upp
Dagen efter misshandeln samlades ett 40-tal ungdomar uppdelade i två grupper som skulle ”göra upp” på en öppen plats ett stenkast från skolan. Den uppgörelsen var i sin tur ett svar på en bråk mellan ungdomar på Hisingen en vecka tidigare.

Bråket kunde avvärjas av polis men den nu åtalade 15-åringen greps med en kraftig träbatong i byxlinningen.
För detta åtalas han nu för brottet olovligt innehav av farligt föremål.

NDU åberopar självförsvar
Händelserna ledde till en uppmärksammad diskussion om rasistiska tendenser bland eleverna på högstadieskolan.

Nationaldemokratisk ungdom har också tagit tillfället i akt att utnyttja stämningarna på skolan. De har före men framför allt efter händelsen tagit sig in i skolans lokaler för att dela ut rasistiska flygblad bland eleverna.

Nationaldemokratisk ungdom, NDU, har beskrivit misshandeln av den 13-åriga ensamma flickan som en handling i självförsvar.

- Bråket på Kålltorpsskolan har föregåtts av våld och hot mot unga nationella, sa Nationaldemokratisk ungdoms organisatör Martin Axelsson till Göteborgsposten några dagar efter misshandeln.

Rättelse 060211: Artikeln har genomgått mindre förändringar för att inte föregripa tingsrättens beslut i ansvarsfrågan.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro