Avhopp i protest mot SD-allians

Publicerad 2006-11-15
Laholmspartiets förste ersättare i kommunfullmäktige, Svend Nielsen, hoppar av i protest mot att det egna partiet gjort upp med Sverigedemokraterna för att komma in i kommunstyrelsen.

Enligt Nielsen är det partiets ledare, Bertil Johansson, som på eget bevåg förhandlat fram den valtekniska samverkan där också Sveriges pensionärers intresseparti, SPI, ingår. Mot att Laholmspartiet får en post i kommunstyrelsen tilldelas Sverigedemokraterna en stol i barn- och utbildningsnämnden.

Enmansparti
- Jag ogillar att han gått ihop med Sverigedemokraterna. Före valet, när jag blev kontaktad av SD och nämnde det för Bertil, undrade han hur jag överhuvudtaget kunde prata med dem .
Nu har han själv hjälpt dem till en ordinarie plats i barn- och utbildningsnämnden, säger Svend Nielsen till Hallandsposten och beskriver sitt gamla parti som ett enmansparti styrt av Bertil Johansson.

- Det måste råda ordning och disciplin i ett parti. Om Svend inte vill ställa upp på det är det är det hans sak, säger Bertil Johansson till samma tidning.

Han medger att han inte informerade partikamraten om vilka partier som ingick i den valtekniska samverkan eftersom han misstänkte att han direkt skulle springa till tidningarna och berätta det hela.

Enligt Bertil Johansson har ingen annan i partiet haft något att invända mot uppgörelsen med Sverigedemokraterna.

Bildades ur Ny demokrati
Laholmspartiet bildades när den lokala avdelningen av Ny demokrati bytte namn inför valet 2002. Bertil Johansson själv har däremot ett förflutet i vänsterpartiet.

Läs mer:
Sverigedemokrater i nytt valtekniskt samarbete
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro