Avhopp i protest mot SD-allians

Publicerad 2006-11-15
Laholmspartiets förste ersättare i kommunfullmäktige, Svend Nielsen, hoppar av i protest mot att det egna partiet gjort upp med Sverigedemokraterna för att komma in i kommunstyrelsen.

Enligt Nielsen är det partiets ledare, Bertil Johansson, som på eget bevåg förhandlat fram den valtekniska samverkan där också Sveriges pensionärers intresseparti, SPI, ingår. Mot att Laholmspartiet får en post i kommunstyrelsen tilldelas Sverigedemokraterna en stol i barn- och utbildningsnämnden.

Enmansparti
- Jag ogillar att han gått ihop med Sverigedemokraterna. Före valet, när jag blev kontaktad av SD och nämnde det för Bertil, undrade han hur jag överhuvudtaget kunde prata med dem .
Nu har han själv hjälpt dem till en ordinarie plats i barn- och utbildningsnämnden, säger Svend Nielsen till Hallandsposten och beskriver sitt gamla parti som ett enmansparti styrt av Bertil Johansson.

- Det måste råda ordning och disciplin i ett parti. Om Svend inte vill ställa upp på det är det är det hans sak, säger Bertil Johansson till samma tidning.

Han medger att han inte informerade partikamraten om vilka partier som ingick i den valtekniska samverkan eftersom han misstänkte att han direkt skulle springa till tidningarna och berätta det hela.

Enligt Bertil Johansson har ingen annan i partiet haft något att invända mot uppgörelsen med Sverigedemokraterna.

Bildades ur Ny demokrati
Laholmspartiet bildades när den lokala avdelningen av Ny demokrati bytte namn inför valet 2002. Bertil Johansson själv har däremot ett förflutet i vänsterpartiet.

Läs mer:
Sverigedemokrater i nytt valtekniskt samarbete
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA