Björn Björkqvist upprepade flera av de uttalanden han tidigare dömts för i sitt tal under nationaldagen.
© Expo

Björkqvist begärd häktad

Publicerad 2006-06-07

Nationalsocialistisk fronts före detta propagandachef Björn Björkqvist begärdes idag häktad misstänkt för hets mot folkgrupp efter sitt tal i anslutning till Folkets marsch under nationaldagen.

Björn Björkqvist höll ett tal där han kommenterade en av sina tidigare fängelsedomar för hets mot folkgrupp och ironiserade över att han själv därför var "grovt kriminell".

Vad i talet som misstänks utgöra hets mot folkgrupp är inte känt, men talet i sin helhet berörde en lång rad områden som i flera andra fall lett till fällande domar för hets mot folkgrupp. Björn Björkqvist tog upp frågan om olika "människoraser" och gjorde jämförelser mellan olika hundraser, påstod att ordet neger skulle vara ett förbjudet ord och återupprepade tidigare uttalanden som han dömts för som.

Björn Björkqvist greps och kördes iväg av en grupp civilpolis kort efter att han avslutat sitt tal. När beskedet om gripandet meddelades de drygt 900 demonstranterna svarade de med att skandera "Död åt ZOG" åt poliser på plats.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro