Nick Griffin fällde islam-fientliga uttalanden på interna partimöten, men smygfilmades av BBC:s dokumentärfilmare.
© Searchlight

BNP-ledare friad från hatbrottsanklagelser

Publicerad 2006-11-15

Den brittiska fascistledaren Nick Griffin friades i förra veckan från anklagelser om att ha underblåst hatbrott när han vid två interna partimöten med British national party 2004 beskrev islam som en "ondskefull och gudlös religion" som gjort England till "ett mångkulturellt helvete".
Partikollegan och före detta ungdomsledaren Mark Collett friades också för uttalanden om att asiatiska muslimer våldtar engelska flickor som del av en muslimsk komplott för att ta över Storbritannien.

Det var i juli 2004 som den engelska tv-kanalen BBC visade en dokumentär med delvis smygfilmat material om det inre livet i högerextrema British National Party, BNP.

Programmet innehöll bland annat smygfilmat material där partiledaren Nick Griffin, under ett tal säger att islam är en "ondskefull och gudlös religion". Uttalandet ledde till åtal, men Griffin och hans partikollega Mark Collett, som även han uttalat sig i grova ordalag om Islam, frikändes i slutet av förra veckan på alla punkter. Nu höjs röster i England om en förändring av hetslagstiftningen.

Våldtäkter muslimsk komplott
I tv-dokumentären "The Secret Agent" som visades för drygt två år sedan, finns videoupptagningar från två partimöten i staden Keighley, West Yorkshire. Partiledaren Nick Griffin och ledaren för BNPs ungdomsförbund Mark Collett gjorde en rad grova uttalanden där de talar om Islam som en ondskefull religion som gjort England till ett "multikulturellt helvete". De hävdade också att asiatiska muslimer våldtar engelska flickor som en del av en muslimsk komplott för att ta över Storbritannien, och säger till publiken "let us show these ethnics the door in 2004" (" låt oss visa ut detta folk under 2004")

Privat tillställning
Men domstolens jury ansåg det inte klarlagt att Griffin och Collett hade för avsikt att underblåsa rashat hos publiken. Försvaret baserade sin argumentation på lagen om yttrandefrihet och hävdade att man talat för en redan övertygad grupp av människor, på en privat tillställning.

På frågan om han är rasist svarade Nick Griffin under huvudförhandlingen: "inte längre, nu är jag religionist"

Växande lagdebatt
I kölvattnet av domslutet har en debatt blossat upp om en eventuell skärpning av lagstiftningen. Flera högt uppsatta politiker menar att det kanske måste till en skärpning för att stoppa uttalanden som sprider religiöst hat och rasism.

Andra hävdar tvärtom att man ska värna yttrandefriheten i alla lägen och att det är bättre att bekämpa den typ av åsikter som BNP står för på den politiska arenan. Även bland journalister och intressegrupper verkar åsikterna gå isär.

Det finns idag ett beslut om tillägg till den redan existerande engelska hetslagstiftningen som kommer att innebära att även hets mot religiösa grupper vara olagligt.

Ökande islamofobi
Domslutet är en i raden av händelser i England på senare tid som på olika sätt satt fokus på den ökande islamofobin i landet. Bland annat orsakade förre utrikesministern Jack Straw debatt för en dryg månad sedan, han ifrågasatte muslimska kvinnors bärande av slöja.

I måndags berättade skolminister Jim Knight att mobbning av muslimska barn blir allt vanligare i de engelska skolorna.

Läs mer:
Stieg Larsson om BNP-avslöjandet 2004: Smile - det är dolda kameran
Kajsa Lindohf

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro