Bråkigt vid NSF-möten

Publicerad 2006-07-03

Tiotalet militanta antifascister greps sedan de attackerat ett valmöte arrangerat av Nationalsocialistisk front, NSF, i centrala Linköping under lördagen. Vid ett annat av partiets valmöten i centrala Kristianstad greps en 22-årig NSF-aktivist sedan han slagit ett plakat i huvudet på en kvinna.

Enligt Östgötacorrespondenten var det strax efter klockan 14 på lördagen som ett tjugotal NSF-aktivister samlades i centrala Linköping för ett valmöte. En grupp militanta antifascister, varav flera maskerade, attackerade efter ett tiotal minuter nazistmötet.

Våldsamt upplopp
Polisen kallade in flera polispatruller från övriga delar av Östergötland för att få ett slut på oroligheterna i Linköping. Tio personer greps misstänkta för våldsamt upplopp, uppger Norrköpings tidningar. Ett tjugotal nazister eskorterades också från centrala delarna av staden.

Tidigare under dagen hade NSF hållit ett valmöte också inne i Norrköping. Enligt Norrköpings tidningar omhändertog då polisen en tårgasspray som bars av en av NSF-aktivisterna.

Enligt polisen saknade NSF tillstånd för manifestationerna. Länsledaren i Östergötland Jonas Andersson säger däremot att det fanns tillstånd.

Oroligt i Kristianstad
Också ett valmöte i Kristianstad ledde till oroligheter, uppger Kristianstadbladet. Tidningen uppger att flera åskådare reagerade på NSF-mötet och en kvinna ska ha kastat grönsaker mot nazisterna. En av nazisterna gick då till motattack och slog henne i huvudet med ett plakat. En ordningsvakt som befann sig på torget gick emellan och fick skador på armarnas insidor och i ansiktet, uppger tidningen.

Mannen, en 22-åring, greps av polisen misstänkt för misshandel, våld mot tjänsteman och brott mot den lokala ordningsstadgan.

Enligt NSF:s hemsida var 20-åringen "sköldbärare" vid mötet och han ska ha motat bort kvinnan med sin sköld. Något våld mot ordningsvakten ska inte ha förekommit, enligt hemsidan.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA