Bråkigt vid NSF-möten

Publicerad 2006-07-03

Tiotalet militanta antifascister greps sedan de attackerat ett valmöte arrangerat av Nationalsocialistisk front, NSF, i centrala Linköping under lördagen. Vid ett annat av partiets valmöten i centrala Kristianstad greps en 22-årig NSF-aktivist sedan han slagit ett plakat i huvudet på en kvinna.

Enligt Östgötacorrespondenten var det strax efter klockan 14 på lördagen som ett tjugotal NSF-aktivister samlades i centrala Linköping för ett valmöte. En grupp militanta antifascister, varav flera maskerade, attackerade efter ett tiotal minuter nazistmötet.

Våldsamt upplopp
Polisen kallade in flera polispatruller från övriga delar av Östergötland för att få ett slut på oroligheterna i Linköping. Tio personer greps misstänkta för våldsamt upplopp, uppger Norrköpings tidningar. Ett tjugotal nazister eskorterades också från centrala delarna av staden.

Tidigare under dagen hade NSF hållit ett valmöte också inne i Norrköping. Enligt Norrköpings tidningar omhändertog då polisen en tårgasspray som bars av en av NSF-aktivisterna.

Enligt polisen saknade NSF tillstånd för manifestationerna. Länsledaren i Östergötland Jonas Andersson säger däremot att det fanns tillstånd.

Oroligt i Kristianstad
Också ett valmöte i Kristianstad ledde till oroligheter, uppger Kristianstadbladet. Tidningen uppger att flera åskådare reagerade på NSF-mötet och en kvinna ska ha kastat grönsaker mot nazisterna. En av nazisterna gick då till motattack och slog henne i huvudet med ett plakat. En ordningsvakt som befann sig på torget gick emellan och fick skador på armarnas insidor och i ansiktet, uppger tidningen.

Mannen, en 22-åring, greps av polisen misstänkt för misshandel, våld mot tjänsteman och brott mot den lokala ordningsstadgan.

Enligt NSF:s hemsida var 20-åringen "sköldbärare" vid mötet och han ska ha motat bort kvinnan med sin sköld. Något våld mot ordningsvakten ska inte ha förekommit, enligt hemsidan.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro